Ο,τιδήποτε υγιεινό δεν είναι πάντοτε και νόστιμο.Ειδικά όταν είσαι παιδί και άρα απαιτητικός γευσιγνώστης.Ο λόγος γίνεται για τα λαχανικά,τα οποία συνήθως δεν αποτελούν την αγαπημένη διατροφική επιλογή των παιδιών.Δείτε πως με νόστιμα tricks-dips τα παιδιά σας θα λατρέψουν τα λαχανικά,σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Στην εν λόγω μελέτη,οι ερευνητές ζήτησαν από 34 παιδιά προσχολικής ηλικίας να δοκιμάσουν λαχανικά είτε σκέτα, είτε βουτηγμένα σε μία νόστιμη σάλτσα μειωμένων λιπαρών. Το 64% των παιδιών δήλωσε ότι τους άρεσαν περισσότερο τα λαχανικά μαζί με το ντιπ, ενώ μόνο το 31% προτιμούσε τα λαχανικά σκέτα. Μάλιστα, όταν τα λαχανικά συνοδεύονταν με σάλτσα, μόλις το 6% των παιδιών αρνήθηκε να τα καταναλώσει, ενώ τα σκέτα λαχανικά δεν τα δοκίμασε καν το 18% των παιδιών που συμμετείχαν.
Επιπλέον, σε ένα δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές προσέφεραν σε 27 παιδιά προσχολικής ηλικίας σέλινο και κολοκύθι, δύο λαχανικά που δεν είναι ιδιαίτερα αρεστά. Διαπίστωσαν ότι ενώ τα παιδιά κατανάλωναν περίπου 15 γραμμάρια σέλινο και 6 γραμμάρια κολοκυθιού, όταν τα ίδια λαχανικά συνοδεύονταν με κάποιο ντιπ η πρόσληψή τους αυξήθηκε στα 25 και 15 γραμμάρια αντίστοιχα.
Σάλτσα.. αλλά τι σάλτσα;
Σύμφωνα με του ερευνητές, τα dips που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χαμηλά σε θερμίδες και δίνονταν στα παιδιά σε μικρές μερίδες. Πιο συγκεκριμένα, η μερίδα ανέρχονταν στις 3,5 κουταλιές της σούπας και περιείχε συνολικά πενήντα θερμίδες, τέσσερα γραμμάρια λίπους και 90mg νατρίου.
Μπορείτε λοιπόν κι εσείς να σκαρφιστείτε έξυπνες και νόστιμες σάλτσες, χαμηλές σε θερμίδες, τις οποίες θα σερβίρετε σε μικρή ποσότητα δίπλα στα λαχανικά των παιδιών σας. Για παράδειγμα: παρασκευάστε κάποιο dip με βάση το ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι και προσθέστε ένα κουταλάκι κέτσαπ, πάπρικα γλυκιά και λίγο πιπέρι. Για να έχετε γευστική ποικιλία στο μενού μπορείτε και να αντικαταστήσετε το γιαούρτι, ή μέρος του με κάποιο τυρί spread, ή cottage μειωμένων λιπαρών. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε σάλτσες από φρέσκια ντομάτα. Τρίψτε μία ώριμη ντομάτα, προσθέστε λίγο ξύδι, ένα κουταλάκι ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και συνοδέψτε με αυτή πολύχρωμα λαχανικά.