Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε το τέλειο μαύρισμα αποφεύγοντας τις ατελείωτες ώρες έκθεσής μας στον ήλιο; Μα φυσικά καταναλώνοντας τις σωστές τροφές.
Το καλοκαίρι ήδη βρίσκεται στα μισά του και οι περισσότεροι έχουμε αρχίσει να επισκεπτόμαστε τις παραλίες για να απολαύσουμε τη δροσιά της θάλασσας και τα οφέλη του ήλιου, όπως είναι και το πολυπόθητο χρυσαφένιο χρώμα της επιδερμίδας μας.
Εάν, λοιπόν, καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή, τότε βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, καθώς η συγκεκριμένη ουσία ευθύνεται για το σκούρο χρώμα του δέρματος. Από τις 40 καροτενοειδείς ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή μας και μπορούν αν αξιοποιηθούν από τους ιστούς, αναφέρουμε τις 6 που μπορεί να υπάρχουν στο καλοκαιρινό μας πιάτο, ενισχύοντας την υγεία του δέρματός μας και βοηθώντας μας να αποκτήσουμε μαυρισμένο δέρμα. Αυτές είναι το α και β καροτένιο, η κρυπτοξανθίνη, το λυκοπένιο, η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη.
• Α Καροτένιο: εντοπίζεται στα καρότα, τα κολοκύθια και τις γλυκοπατάτες.
• Β Καροτίνη: έχει αντιοξειδωτική δράση και βρίσκεται στα καρότα, τα βερίκοκα, το πεπόνι, το μάνγκο, τη παπάγια, τη κολοκύθα, το καρπούζι, τα ραδίκια και στο χυμό ντομάτας.
• Λουτεϊνη: περιέχεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, το σπανάκι, τα κολοκύθια και τις κόκκινες πιπεριές.
• Ζεαξανθίνη: καλύτερες πηγές της είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα χόρτα, το λάχανο και το σπανάκι.
• Κρυπτοξανθίνη: υπάρχει στο μάνγκο, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, κι έχει μια σημαντική λειτουργία ως αντιοξειδωτικό συστατικό.
• Λυκοπένιο: το βρίσκουμε στο καρπούζι, τη ντομάτα και ιδιαίτερα στο χυμό ντομάτας. Έχει μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, παίζει ρόλο στην κυτταρική επικοινωνία κι , από έρευνες έχει προκύψει πως προστατεύει από βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.