Για τα κιλά που ενώ δεν τρώτε δεν λένε να φύγουν με τίποτα, ο ένοχος συχνά δεν είναι άλλος από το νερό που κατακρατείται και προκαλεί -πέραν της απογοήτευσης – φούσκωμα, πρήξιμο και αυξομείωση του βάρους κατά 1 έως 2 περίπου κιλά την ημέρα.
Η κατακράτηση υγρών είναι μια κατάσταση πολυπαραγοντική που περιλαμβάνει τη σύνθεση του σώματος, το φύλο, την ηλικία, τις ορμόνες (εμμηνόρροια – προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), την αφυδάτωση, τις διατροφικές και άλλες συνήθειες μεταξύ άλλων. Έπειτα, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας χρόνιας πάθησης όπως καρδιακή ή νεφρική νόσος που χρήζει θεραπείας, εξηγούν ειδικοί από τη διαδικτυακή βάση δεδομένων για το πεδίο των κοινωνικών επιστημών MIDSS (Measurement Instrument Database for the Social Sciences), εφιστώντας την προσοχή σε οκτώ παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η ενοχλητική κατάσταση:
Δέκα τρόποι για να περιορίσετε το αλάτι στο φαγητό των παιδιών
- Λιγότερο αλάτι. Το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει περιορίζοντας το αλάτι και άλλες «ύπουλες» πηγές νατρίου όπως τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Σωστή διατροφή και συμπληρώματα. Ενσωματώστε στη διατροφή σας τρόφιμα όπως λαχανικά, όσπρια και ωμούς ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να ενισχύσετε το διατροφικό πλάνο με συμπληρώματα βιταμίνης Β6 και μαγνησίου που μειώνουν την κατακράτηση υγρών βοηθώντας τους νεφρούς να αποβάλουν την περίσσεια νερού και νατρίου, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν από το φούσκωμα και το οίδημα στα πόδια.
- Περισσότερο νερό. Μοιάζει παράδοξο αλλά η πρόσληψη νερού ενισχύει τη λειτουργία των νεφρών και την αποβολή νατρίου.
- Λιγότεροι υδατάνθρακες. Περιορίστε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ρύζι και ζυμαρικά, καθώς οι υδατάνθρακες αναγκάζουν το σώμα να αποθηκεύει μόρια γλυκογόνου. Καθώς ένα γραμμάριο γλυκογόνου είναι συνδεδεμένο με 3 γραμμάρια νερό, συνάγεται εύκολα η αλλαγή που θα προκύψει κόβοντας υδατάνθρακες και αντικαθιστώντας τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, με πρωτεΐνες μέσω τροφίμων όπως αυγά, σόγια και άπαχο κρέας.
- Σωματική άσκηση. Ένας ακόμα τρόπος να μειωθεί το γλυκογόνο είναι μέσω της άσκησης. Μία ώρα άσκησης μπορεί να εξασφαλίσει από μισό έως 2 λίτρα λιγότερο νερό. Εν προκειμένω, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο παράγοντας θερμοκρασία -περισσότερη ζέστη, εντονότερη εφίδρωση- και να επισημανθεί η σημασία πρόσληψης υγρών μετά την προπόνηση για την αποφυγή της αφυδάτωσης.
- Διουρητικά. Τα διουρητικά αποτελούν ένα ακόμα αποτελεσματικό μέσο.
- ‘Υπνος. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να αυξήσει το αίσθημα δίψας, οδηγώντας στην υπερβολική πρόσληψη νερού και διαταραχή κατά συνέπεια της νεφρικής λειτουργίας. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος ωστόσο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.
- Λιγότερη καθιστική ζωή. Μεγάλα χρονικά διαστήματα ακινησίας μπορεί να επιτρέψουν τη συσσώρευση νερού με αποτέλεσμα το οίδημα σε χέρια και πόδια. Οι ειδικοί συστήνουν έστω μια σύντομη βόλτα για να αποτραπεί ο κίνδυνος.