Τα παντζάρια δίνουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά.
Αυτό το μαρτυρά το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Είναι γνωστό ότι όσο πιο έντονο είναι το χώμα των φρούτων και των λαχανικών, τόσο περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά περιέχουν.
Τα οφέλη του παντζαριού για τον άνθρωπο, είναι γνωστά από τους Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, την αντιμετώπιση του πυρετού, ενώ το θεωρούσαν και αφροδισιακό.
Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία σύμφωνα με έρευνες βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία με διάφορους τρόπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων με χυμό παντζαριών, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τη ροή του αίματος.
Αυξάνουν την πρόσληψη οξυγόνου, επιμηκύνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να κουραστεί κάποιος, γεγονός που επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμείνουν δραστήριοι για περισσότερο χρόνο.
Τα παντζάρια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, ενώσεις που βοηθούν στην επιδιόρθωση του DNA και στη διατήρηση της καλής υγείας των κυττάρων, και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις. Εξαιτίας αυτού, το παντζάρι κερδίζει δημοτικότητα ως διατροφική προσέγγιση στη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.
Επίσης, είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.
Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη των παντζαριών για την υγεία, βασίζονται στην κατανάλωση του χυμού τους. Είναι όμως ευεργετικά και όταν καταναλώνονται ωμά, σε σαλάτες, βραστά, ψημένα, ακόμη και αποξηραμένα.