Διατροφή

Σε τι βοηθάει αν τρώτε περίπου 46 αμύγδαλα την ημέρα – Τι έδειξε μελέτη

Σε τι βοηθάει αν τρώτε περίπου 46 αμύγδαλα την ημέρα – Τι έδειξε μελέτη

Ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του εντέρου είναι και το βουτυρικό (butyrate), ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που υποστηρίζει την υγεία του ίδιου μικροβιώματος (χλωρίδα του πεπτικού συστήματος).

Η δρ. Alice Creedon λέει σχετικά:

“Το βουτυρικό οξύ είναι σημαντικό για την υγεία του εντέρου, καθώς δρα ως η κύρια πηγή καυσίμου για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν σωστά και βέλτιστα. Συμμετέχει επίσης στη σηματοδότηση προς το έντερο για την έναρξη της διαδικασίας απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, το βουτυρικό οξύ που παράγεται στο έντερο μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, όπου εμπλέκεται στη ρύθμιση της υγείας σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως το συκώτι, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες”.

Η δρ. Creedon είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου. Είναι επίσης η επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που διερευνά την αξία των αμυγδάλων ως μέσου υποστήριξης της παροχής βουτυρικού στο μικροβίωμα.

Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μιας καλής χούφτας αμύγδαλα κάθε μέρα προάγει την παραγωγή βουτυρικού οξέος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτήθηκε από το Almond Board of California.

Η σημασία του βουτυρικού οξέος

Η έρευνα της δρ. Creedon τεκμηριώνει τα οφέλη από την κατανάλωση περίπου 56 γραμμαρίων αμυγδάλων ημερησίως. Αυτό είναι περίπου 46 αμύγδαλα.

“Το βουτυρικό υποστηρίζει τον φραγμό του εντέρου, ο οποίος εμποδίζει τα βακτήρια και άλλα μικρόβια να εισέλθουν στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο, το βουτυρικό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής, στη διαχείριση καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στην μείωση της γαστρεντερικής δυσφορίας, όπως το φούσκωμα”, είπε η διατροφολόγος Allison Tallman.

“Το βουτυρικό παράγεται μέσω της ζύμωσης των ινών στο παχύ έντερο. Ως εκ τούτου, η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή αυξάνει τα επίπεδα βουτυρικού, κάτι που έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου”, πρόσθεσε η ίδια.

Αμύγδαλα: Υπέρ και κατά

Μιλώντας για τη διατροφική αξία των αμυγδάλων, η Tallman σημείωσε περαιτέρω:

“Τα αμύγδαλα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σε μία μερίδα, όπως 4 γραμμάρια φυτικών ινών, 13 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών, 1 γραμμάριο κορεσμένων λιπαρών και βιταμίνη Ε, ενώ μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους”.

Οι συμμετέχοντες στην παρούσα μελέτη ήταν 87 υγιείς ενήλικες γυναίκες και άνδρες, ηλικίας από 18 έως 45 ετών. Για την μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες:

  1. Μια ομάδα έτρωγε δύο μερίδες από 28 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα την ημέρα
  2. Μια άλλη ομάδα έτρωγε δύο μερίδες από 28 γραμμάρια αλεσμένων αμυγδάλων καθημερινά
  3. Η τελευταία ομάδα (ελέγχου) έτρωγε μάφινς που παρείχαν ισοδύναμη ποσότητα ενέργειας στο σώμα

Το πείραμα διήρκεσε έναν μήνα. Στο τέλος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα βουτυρικού από την ομάδα ελέγχου.

Ολόκληρα ή αλεσμένα αμύγδαλα;

Η μελέτη παρακολούθησε τη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ολόκληρων ή αλεσμένων αμυγδάλων όσον αφορά την παραγωγή βουτυρικού οξέος.

Τα άτομα που έτρωγαν ολόκληρα αμύγδαλα είχαν 1,5 περισσότερες κενώσεις κάθε εβδομάδα από εκείνα που τα έτρωγαν αλεσμένα.

Η δρ. Creedon υπέθεσε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό: “Τα ολόκληρα αμύγδαλα διαφέρουν από τα αλεσμένα ως προς την ποσότητα λίπους που φτάνει στο παχύ έντερο. Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα αμύγδαλα, μεγάλο μέρος του λίπους ξεφεύγει από την πέψη και φτάνει στο παχύ έντερο. Από την άλλη, περισσότερο από το λίπος στα αλεσμένα αφομοιώνεται στον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα.

Πιθανώς το αυξημένο λίπος στο παχύ έντερο όσων τρώνε ολόκληρα αμύγδαλα χρησίμευε για να αυξήσει την ευκολία διέλευσης των κοπράνων και να αυξήσει το βάρος τους. Και οι δύο αυτές επιδράσεις μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα κενώσεων σε αυτά τα άτομα. Υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες σχετικά με την επίδραση του λίπους στη συχνότητα των κοπράνων. Επομένως, αυτά τα ευρήματα απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση με μελλοντικές δοκιμές”.

Διατροφή

24.12.2024

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό;

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

24.12.2024

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες των κυττάρων και προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;
24.12.2024

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας
24.12.2024

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία
23.12.2024

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας
23.12.2024

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας

Βιταμίνη Β12: Δείτε ποια είναι τα σημάδια υπερδοσολογίας και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε
23.12.2024

Βιταμίνη Β12: Δείτε ποια είναι τα σημάδια υπερδοσολογίας και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Αυτά είναι τα δύο ροφήματα που μπορεί να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση του καρκίνου σε κεφάλι, στόμα και λαιμό
23.12.2024

Αυτά είναι τα δύο ροφήματα που μπορεί να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση του καρκίνου σε κεφάλι, στόμα και λαιμό

Αυτά είναι τα καλύτερα γιορτινά τρόφιμα για τα μάτια
23.12.2024

Αυτά είναι τα καλύτερα γιορτινά τρόφιμα για τα μάτια

Τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για την υγεία μας τα αχλάδια
23.12.2024

Τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για την υγεία μας τα αχλάδια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

24.12.2024

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό;

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

24.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες γνωστού φαρμάκου – Δείτε για ποιο πρόκειται

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο
24.12.2024

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
24.12.2024

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο τρόπος για να προβλέψεις αν θα κάνεις φαλάκρα
24.12.2024

Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο τρόπος για να προβλέψεις αν θα κάνεις φαλάκρα

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο
24.12.2024

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;
24.12.2024

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας
24.12.2024

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία
23.12.2024

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας
23.12.2024

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας