Το πείραμα σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αντοχή στο φαινόμενο που είναι γνωστό ως “έκρηξη της λιγούρας”. Δηλαδή όσο περισσότερο απορρίπτεται μια επιθυμητή τροφή/λιχουδιά, τόσο πιο δύσκολο είναι να αγνοηθούν τα σήματα για αυτήν.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η άσκηση ρυθμίζει το πόσο σκληρά ήταν πρόθυμοι να εργαστούν οι αρουραίοι για τις λιχουδιές τους, αντανακλώντας πόσο πολύ τις λαχταρούσαν.
Με λίγα λόγια, αν κατά τη διάρκεια δίαιτας καταφέρετε να ασκείστε και έντονα, τότε όχι μόνο θα χάνετε περισσότερα κιλά, αλλά θα κοπούν και οι λιγούρες σας για παχυντικές τροφές.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η μελέτη μπορεί να υποδεικνύει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την αυτοκυριαρχία και τον αυτό-περιορισμό για παχυντικές τροφές, είπε ο Travis Brown, ερευνητής φυσιολογίας και νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
“Ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της διατήρησης μιας δίαιτας είναι η εγκεφαλική δύναμη, η ικανότητα να λες όχι, μπορεί να το λαχταρώ, αλλά θα απέχω”, είπε ο Brown. “Η άσκηση δεν θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη μόνο σωματικά για την απώλεια βάρους, αλλά και διανοητικά για να αποκτήσεις τον έλεγχο της λιγούρας για ανθυγιεινά τρόφιμα”.
Πώς έγινε το πείραμα
Στο πείραμα, ο Brown και οι συνεργάτες του από το WSU και το Πανεπιστήμιο του Ουαϊόμινγκ έβαλαν 28 αρουραίους σε μια εκπαίδευση με ένα μοχλό που όταν τον πίεζαν οι αρουραίοι, άναβε ένα φως και ηχούσε ένας τόνος προτού τους δοθεί μια λιχουδιά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μετά την περίοδο της εκπαίδευσης, δοκίμασαν να δουν πόσες φορές οι αρουραίοι θα πατούσαν τον μοχλό μόνο και μόνο για να το φως και τον ήχο.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους αρουραίους σε δύο ομάδες: η μία υποβλήθηκε σε ένα πρόγραμμα τρεξίματος σε διάδρομο υψηλής έντασης. Η άλλη ομάδα δεν είχε καμία επιπλέον άσκηση εκτός της κανονικής του δραστηριότητας. Και τα δύο σετ αρουραίων δεν είχαν πρόσβαση στις λιχουδιές για 30 ημέρες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι ερευνητές έδωσαν στους αρουραίους πρόσβαση στους μοχλούς που κάποτε διένειμαν τις λιχουδιές. Αλλά αυτήν τη φορά όταν πίεζαν τους μοχλούς, το μόνο που έπαιρναν ήταν φως και ήχος. Τα ζώα που δεν έκαναν έντονη άσκηση πίεζαν τους μοχλούς πολύ περισσότερο από τους αρουραίους που έκαναν έντονη γυμναστική.
Το συμπέρασμα είναι ότι η έντονη σωματική άσκηση εν μέσω δίαιτας μείωσε την λιγούρα για λιχουδιές.
Σε μελλοντικές μελέτες, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει την επίδραση διαφορετικών επιπέδων άσκησης σε αυτό το είδος λιγούρας, καθώς και το πώς ακριβώς επιδρά η σωματική άσκηση στον εγκέφαλο, για να περιορίσει την επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα.
Η ικανότητα να αγνοούνται τα σήματα του εγκεφάλου για παχυντικές τροφές μπορεί να είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η άσκηση βελτιώνει την υγεία, είπε ο Brown.