Η βιώσιμη διατροφή μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους και να υποστηρίξει πιο ηθικά συστήματα διατροφής.
Επιπλέον, μπορεί ακόμη και να σας εξοικονομήσει χρήματα. Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύετε ότι πρέπει να αγοράζετε όλα τα βιολογικά συστατικά, ακριβά vegan προϊόντα ή μόνο κρέατα που τρέφονται με χορτάρι, μια φιλική προς το περιβάλλον διατροφή δεν χρειάζεται να εξαντλήσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Ακολουθούν 9 τρόποι για να τρώτε πράσινα και να εξοικονομείτε πράσινο.
1. Τρώτε τοπικά
Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται κοντά στο σπίτι σας απαιτούν λιγότερες μεταφορές για να φτάσουν σε εσάς, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Με τη σειρά του, αυτό μειώνει το κόστος.
2. Τρώτε εποχιακά
Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ μια τέλεια ώριμη φράουλα τον Ιούνιο ή ένα τραγανό σπαράγγι τον Απρίλιο, έχετε βιώσει τις γευστικές ανταμοιβές της εποχιακής διατροφής.
Τα τρόφιμα που συγκομίζονται στην εποχή τους τείνουν να βρίσκονται στο απόγειο της ωριμότητάς τους και της γεύσης τους – και μερικές φορές είναι ακόμη πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μπρόκολο που καλλιεργείται στην εποχή του έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το μπρόκολο που καλλιεργείται εκτός εποχής (1Εμπιστευμένη πηγή).
Τα εποχιακά τρόφιμα τείνουν επίσης να είναι λιγότερο ακριβά από εκείνα που αγοράζονται εκτός εποχής. (Όταν ένα αγρόκτημα ή μια επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφίμων έχει μια άφθονη σοδειά στο χέρι, συχνά θα την τιμολογήσει σε χαμηλές τιμές για να την παραδώσει στους καταναλωτές πριν χαλάσει.)
3. Κάντε σχεδιασμό γευμάτων
Ο προγραμματισμός γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, καθώς σας δίνει τον έλεγχο του τι ακριβώς θα φάτε και σας επιτρέπει να κάνετε σκόπιμες, θρεπτικές επιλογές τροφίμων που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σας για την υγεία.
Δημιουργώντας μια λεπτομερή λίστα με τα είδη που χρειάζεστε στο κατάστημα, οι δαπάνες για τρόφιμα παραμένουν στο σωστό δρόμο, αποτρέποντας τις αυθόρμητες αγορές.
Επιπλέον, όταν προγραμματίζετε τα ψώνια σας, δεν σπαταλάτε τόσο πολύ φαγητό.
Η σπατάλη τροφίμων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταναλώνονται ποτέ και τα σκουπίδια αποτελούν το πιο συνηθισμένο στοιχείο που καταλήγει στις χωματερές (3).
4. Φάτε αυτά που έχουν ξεμείνει
Δεδομένου ότι η ελαχιστοποίηση των απορριπτόμενων τροφίμων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αναλάβετε δράση για τον πλανήτη, είναι καλύτερο να κρατάτε –και να τρώτε– τα αποφάγια σας αντί να τα πετάτε. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καιρό διατηρούνται καλά τα περισσεύματα, δείτε αυτό το άρθρο.
5. Εξετάστε το ενδεχόμενο κονσερβοποίησης (και κατάψυξης και ξήρανσης)
Εάν έχετε εξασφαλίσει το πως θα προμηθευτείτε εποχιακά τρόφιμα, το επόμενο βήμα σας θα είναι να βρείτε πώς θα κρατήσετε τα προϊόντα σας από το να χαλάσουν. Εξάλλου, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ένα τσαμπί σταφύλια ή μια παλέτα κολοκύθια μέσα σε λίγες μέρες.
Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να είστε οικολόγος για να δοκιμάσετε τη συντήρησή σας. Η κατάψυξη, η κονσερβοποίηση και η αποξήρανση είναι όλοι απλοί και προσιτοί τρόποι για τη διατήρηση των τροφίμων στο σπίτι.
Η κατάψυξη είναι η ευκολότερη μέθοδος και πολλά τρόφιμα καταψύχονται καλά (αν και είναι καλύτερο να κάνετε την έρευνά σας πριν βάλετε οποιοδήποτε προϊόν στην κατάψυξη). Η κονσερβοποίηση και η αποξήρανση απαιτούν λίγη περισσότερη προσπάθεια, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τρόφιμα για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.
6. Ψωνίστε χύμα
Ο διάδρομος χύμα στο τοπικό σας παντοπωλείο δεν υπάρχει μόνο για την πολύχρωμη εικόνα των διανεμητών τροφίμων τύπου Willy Wonka. Είναι επίσης ένας θησαυρός εξοικονόμησης πόρων και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων.
7. Τρώτε λιγότερο κρέας (και περισσότερο πράσινο)
Η επιλογή περισσότερων φυτικών τροφίμων έναντι των ζωικών μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα, να βοηθήσει το περιβάλλον και να ενισχύσει την υγεία σας.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζωικά προϊόντα συμβάλλουν στην υπερβολική παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, στη χρήση νερού και στην υποβάθμιση της γης.
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως τα φασόλια, οι φακές και το τόφου, συχνά κοστίζουν λιγότερο από το μισό του κρέατος, ουγγιά προς ουγγιά. Για παράδειγμα, η μέση τιμή των αποξηραμένων φασολιών τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν 1,55 δολάρια ανά λίβρα, ενώ η μέση τιμή του μοσχαρίσιου κιμά ήταν 4,63 δολάρια ανά λίβρα .
8. Φυτέψτε έναν κήπο
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η πρωτοβουλία Victory Garden ενθάρρυνε τους ανθρώπους να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα για να μειώσουν το κόστος και να ανακουφίσουν το βιομηχανικό σύστημα τροφίμων.
Ανάλογα με την ποσότητα των τροφίμων που καλλιεργείτε, οι καρποί της εργασίας σας μπορούν να συμπληρώσουν τα γεύματά σας με ελάχιστο κόστος.
9. Αποφύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υποστεί πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συνήθως περιέχουν πολλές πρόσθετες γεύσεις, σάκχαρα, λίπη και χημικά συντηρητικά. Παραδείγματα είναι τα τσιπς καλαμποκιού με γεύση τυριού, οι μπάρες σνακ και τα τεχνητά αρωματισμένα δημητριακά.
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές τις τροφές συνδέονται με πολυάριθμες παθήσεις της υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι.
Επιπλέον, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν το περιβάλλον, επειδή τα πολυάριθμα συστατικά τους σημαίνουν ότι το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα είναι αρκετά μεγάλο.
Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να τα αντικαταστήσετε με θρεπτικά τρόφιμα ολικής αλέσεως όποτε είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξοικονομήσετε ακόμη και χρήματα, καθώς ορισμένα σνακ, όπως τα μήλα ή το τυρί, είναι συχνά φθηνότερα από ένα σακουλάκι πατατάκια ή γλυκά.