Η απόλυτη ημέρα κρεατοφαγίας του χρόνου έχει φτάσει! Για όσους τηρούν τα έθιμα αλλά θέλουν να προσέξουν και την υγεία τους μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές.
Πρώτο και σημαντικότερο: Επιλέξτε αν θα τσικνίσετε μεσημέρι ή βράδυ – Όχι και τα 2
Επειδή το τσίκνισμα στον εργασιακό χώρο είναι κάτι σαν happy hour, πρέπει να δείξετε εγκράτεια στο πόσο θα φάτε, κάνοντας ένα “mini” τσίκνισμα το μεσημέρι για να μπορείτε να φάτε το βράδυ εφόσον υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός.
Προτιμήστε κοτόπουλο ή mix π.χ. 1 χοιρινό και 1 καλαμάκι κοτόπουλο, με σαλάτα απλή και λίγη πίτα αλάδωτη ή 1 φέτα ψωμί ψημένο χωρίς λάδια.
Όχι μόνο λιπαρά κρέατα και λουκάνικα
Μην ψήσετε μόνο παϊδάκια, λουκάνικα και πανσέτες ή άλλα λιπαρά κομμάτια κρέατος. Κάντε και μπιφτέκια ή κεμπάπ από άπαχο μοσχαρίσιο κιμά (όχι αρνίσιο ή χοιρινό), μπιφτέκια κοτόπουλο αλλά και σουβλάκια κοτόπουλο. Λιγότερο κορεσμένο λίπος και λιγότερες θερμίδες, χωρίς έκπτωση στη γεύση.
Για πιο υγιεινό ψήσιμο
Κατά το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα παράγονται και ουσίες δυνητικά καρκινογόνες, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Προκειμένου να μειωθούν σημαντικά αυτές οι ουσίες, ψήστε τα κρέατα σε πιο χαμηλή φωτιά για περισσότερο χρόνο και τοποθετήστε τις σχάρες όσο πιο ψηλά γίνεται, μακριά από τη φωτιά. Να γυρίζετε συνεχώς το κρέας, κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μην το αφήσετε να καρβουνιάσει.
Μαρινάρετε τα κρέατά σας
Η χρήση μαρινάδας περιορίζει σημαντικά την παραγωγή αυτών των βλαβερών ουσιών, κατά το ψήσιμο. Φτιάξτε τις δικές σας, χρησιμοποιώντας πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά αποφεύγοντας τις έτοιμες που έχουν πολύ αλάτι αλλά και ζάχαρη. Η χρήση μυρωδικών όπως ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, κατά το ψήσιμο επίσης μειώνει σημαντικά την παραγωγή αυτών των ουσιών στα κρέατα, κάνοντας τα ψητά σας πολύ πιο υγιεινά.
Προσέξετε με τα… γύρω – γύρω
Επειδή σε όλους αρέσουν τα συνοδευτικά του κρέατος, πρέπει να έχετε κατά νου να μην κάνετε υπερβολές πριν αρχίσει το κανονικό γεύμα, αφού θα επιβαρυνθείτε με πολλές παραπανίσιες θερμίδες και δεν θα απολαύσετε και το κυρίως. Προτιμήστε τζατζίκι ή σαλάτα ή κάποια πίτα ολικής.
Απαραίτητα σαλάτα απλή
Να έχετε απαραιτήτως σαλάτες στο τραπέζι και μάλιστα τις πιο απλές όπως λάχανο-καρότο, μαρούλι αλλά και βραστά λαχανικά όπως χόρτα. Μην κάνετε κατάχρηση στο λάδι και προσθέσετε λεμόνι ή ξύδι και όχι έτοιμες σος.
Η σαλάτα βοηθάει στο να χορτάσετε και σας δίνει μία αίσθηση υγείας, αποτρέποντας σας σε κάποιο βαθμό να φάτε «βρώμικα», όπως έχει αποδειχθεί και από διάφορες μελέτες.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες τις οποίες δεν υπολογίζουμε. Μην ξεπεράσετε τα 2 ποτήρια αλκοόλ, ό,τι κι αν επιλέξετε. Περιοριστείτε σε δύο ποτήρια κρασί ή δύο ποτήρια μπύρα ή δύο τσίπουρα.
Γλυκό
Καλό θα είναι να αποφύγετε τελείως το γλυκό. Η Τσικνοπέμπτη έχει αρκετά λιπαρά και δε χρειάζεται και επιπλέον επιβάρυνση από τη ζάχαρη και τα λιπαρά του γλυκού.
Να φάτε νωρίς
Ακόμα και στην καθημερινότητα αυτός είναι ένας κανόνας, ασχέτως από τη κατανάλωση κρέατος και λοιπών μεζέδων. Προσπαθήστε να φάτε όσο νωρίτερα γίνεται. Αν φάτε κοντά στην ώρα που θα ξαπλώσετε είναι πολύ πιθανό να πάθετε δυσπεψία αλλά και καούρες αφού τα υγρά του στομάχου θα ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο.
Πιείτε νερό και όχι αναψυκτικά
Το γνωστό ανθρακούχο αναψυκτικό όχι μόνο δε βοηθάει στην πέψη αλλά καθυστερεί την πέψη αφού περιέχει ζάχαρη.
Ξεδιψάστε με νερό ή και ανθρακούχο νερό σκέτο ή με γεύσεις. Αποφύγετε τη σόδα καθώς περιέχει και νάτριο.