Μπορεί το μπρόκολο να κάνει καλό στην υγεία, αλλά όπως και να το κάνουμε, δεν ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων που αποκαλούμε «λιχουδιές». Ευτυχώς όμως, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι κάποιες τροφές που μέχρι τώρα κατατάσσαμε στη μαύρη λίστα έχουν στοιχεία που μπορούν να τις εντάξουν στις σούπερ τροφές. Αρκεί, βέβαια, η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο! Ας δούμε ποιες είναι αυτές…
ΠΟΠΚΟΡΝ
Το γευστικό συνώνυμο του κινηματογράφου μπορεί να προλάβει τον καρκίνο και να βοηθήσει μάλιστα όσους κάνουν δίαιτα να πετύχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Το ποπκόρν επίσης περιέχει τριπλάσιες ίνες σε σχέση με τους ηλιόσπορους, γεγονός που το κάνει πιο χορταστικό, ενώ βοηθά στην ισορροπία του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Ερευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Χημικών δείχνει ότι τα πραγματικά οφέλη του ποπκόρν πηγάζουν από τις μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ενοχοποιούνται για ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν έχει πολύ αλάτι.
ΦΙΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
Είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ινών που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και φολάτης, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο στο κόλον και καρδιοπάθειες. Επίσης, τα φιστίκια πιστεύεται ότι μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα και ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την καρδιά. Μάλιστα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι η κατανάλωση ως σνακ φιστικοβούτυρου πέντε μέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 50%.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Η πηκτίνη, μια φυσική ουσία που βοηθάει τη μαρμελάδα να πήξει, καταπραΰνει τον πονεμένο λαιμό και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με έρευνα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Εξάλλου, τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα των εσπεριδοειδών μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης LDL. Η μαρμελάδα επίσης περιέχει φυσικά σάκχαρα που είναι πιο ευεργετικά από αυτά που υπάρχουν σε άλλα γλυκίσματα.
ΠΑΤΑΤΑ
Η πατάτα περιέχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, γεγονός που θωρακίζει τον οργανισμό από την υπέρταση. Είναι πολύ καλή πηγή διαλυτών ινών που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και της καρδιάς. Ειδικά όταν τρώγεται με τη φλούδα της, μια μέτρια πατάτα περιέχει τη μισή από την ημερήσια ενδεικνυόμενη ποσότητα βιταμίνης C, καθώς και βιταμίνη Β6 για την τόνωση της διάθεσης, φολάτη που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, βήτα καροτίνη που βοηθάει το δέρμα και τα μάτια, αλλά και σίδηρο. Ολα αυτά όμως ισχύουν όταν δεν είναι τηγανητή.
ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
Τα πολύ δημοφιλή αυτά spreads περιέχουν λεκιθίνη, εκχύλισμα σόγιας πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο, που προστατεύει τα οστά και προσφέρει αίσθημα κορεσμού. Τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης και τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος. Οσο για τα φουντούκια, αυτά είναι πλούσια σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βιταμίνες Β για τη βελτίωση της διάθεσης.
ΤΥΡΙ ΤΣΕΝΤΑΡ
Το τυρί αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα βασικών διατροφικών στοιχείων, όπως ο φώσφορος που ενισχύει δόντια και κόκαλα, ψευδάργυρο για υγιή επιδερμίδα, δυνατό ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β12 για ενέργεια και βιταμίνη Α. Ενας κύβος τσένταρ μετά το γεύμα εξουδετερώνει τα οξέα στο στόμα και αυξάνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθάει στην αποφυγή της τερηδόνας.