Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες εξετάζουν τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τις δερματικές παθήσεις.
Μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες εξέτασε όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για την παραπάνω σύνδεση και κατέληξε σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της ανάλυσης αυτής, τα περισσότερα δεδομένα αυτή τη στιγμή προέρχονται από μελέτες στο εργαστήριο ή μελέτες παρατήρησης και όχι από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που αποτελούν το “gold standard” για τις έρευνες αυτού του είδους.
«Αν και ενδεχομένως υπάρχει σύνδεση και ορισμένες τροφές μπορεί να προσφέρουν οφέλη, αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα στον πραγματικό κόσμο.
Εκτός από τη γλουτένη στην κοιλιοκάκη, ελάχιστες άλλες ουσίες από τη διατροφή έχουν συνδεθεί με επιδείνωση ή βελτίωση των συμπτωμάτων κάποιας δερματικής νόσου», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Στην ανάλυσή τους οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 150 μελέτες για ένα διάστημα 15 ετών.
“Δυστυχώς, οι μελέτες αυτές δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με δερματικά νοσήματα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση”, υποστήριξαν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JCD: The Journal of Cosmetic Dermatology.
Οι έρευνες μέχρι σήμερα
Στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορες μελέτες που εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή ή συγκεκριμένα συμπληρώματα με:
-την ακμή,
-την ατοπική δερματίτιδα,
-την ψωρίαση,
-τη λεύκη ή,
-τη γήρανση του δέρματος.
Αν και οι έρευνες αυτές σίγουρα δεν ήταν ιδανικές, σε ορισμένες περιπτώσεις κατάφεραν να παρατηρήσουν σύνδεση ανάμεσα σε συγκεκριμένα τρόφιμα και παθήσεις.
Το γεγονός ότι σήμερα δεν έχουν γίνει τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες σίγουρα δεν μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε τις παραπάνω συνδέσεις, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μελέτες αυτές χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες έχουν ως στόχο να πουλήσουν το προϊόν, αν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο για μία εταιρία να χρηματοδοτήσει μία τέτοια μελέτη αν δεν μπορεί να αναπτύξει κάποιο προϊόν από τα αποτελέσματά της.
Ένα άλλο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί αφορά τα συμπληρώματα, καθώς τα τελευταία δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από κλινικές δοκιμές πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διεξαγωγή ερευνών.
Τα αποτελέσματα της παρούσας ανάλυσης
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι περισσότερες μελέτες που εξέτασαν έγιναν στο εργαστήριο επομένως είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι τα αποτελέσματά τους αφορούν ασθενείς στον πραγματικό κόσμο.
Ωστόσο, από τις μελέτες αυτές προέκυψαν ορισμένες συνδέσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Το χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με την ακμή
- Τα ιχθυέλαια και την απώλεια βάρους με την ψωρίαση
- Τα ιχθυέλαια και τα προβιοτικά με την ατοπική δερματίτιδα
- Τις βιταμίνες και τα εκχυλίσματα βοτάνων με τη λεύκη
Στην ανάλυση παρατηρήθηκε επίσης «ασθενής» σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τη φωτογήρανση.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα ζεστά και πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ροδόχρου ακμής.
Χρειάζονται περισσότερες μελέτες
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, οι δερματολόγοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις έρευνες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τις δερματικές νόσους, καθώς έτσι θα μπορούν να καθοδηγήσουν καλύτερα τους ασθενείς τους.
Ορισμένα συμπληρώματα που έχουν αναδειχθεί αυτή τη στιγμή σε διάφορες έρευνες είναι:
- Η νικοτιναμίδη στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος σε ασθενείς με ιστορικό της νόσου
- Η χρήση προβιοτικών και πρεβιοτικών στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας
- Έρευνες που έχουν δείξει ότι οι ντομάτες και τα σταφύλια μπορούν να προστατεύουν από τη φωτογήρανση
- Η χρήση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου στην αντιμετώπιση της ακμής
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι στο μέλλον είναι απαραίτητο να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξετάσουμε την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα μίας παρέμβασης.