To πόσο αργά μπορεί να τρώει κάποιος που θέλει να διατηρεί ένα υγιές βάρος είναι αμφιλεγόμενο θέμα καθώς ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι αυτό μπορεί να προσθέτει κιλά και άλλες πως όχι.
Μελέτη που έγινε από ερευνητές της Χιλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που τρώνε αργά το βραδινό τους:
– έχουν κατά μέσον όρο 5 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δειπνούν νωρίς.
–Για τις γυναίκες, η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε μέγεθος ρούχων δύο νούμερα μεγαλύτερο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος είναι εγγενώς «ρυθμισμένος» να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) την ημέρα, ενώ μετά τη δύση του ηλίου ο μεταβολισμός επιβραδύνεται διότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για ύπνο.
Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ελαττώνεται ο ρυθμός επεξεργασίας των τροφίμων και έτσι όσοι κάνουν μεγάλα γεύματα το βράδυ δεν ξοδεύουν τις θερμίδες με αποτέλεσμα να παχαίνουν», τόνισε η Patricia Lopez-Legarrea από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας του Autonomous University of Chile, στο Σαντιάγο.
Στην μελέτη συμμετείχαν περίπου 5.500 άτομα.
–Όσοι συνήθιζαν να τρώνε το τελευταίο κύριο γεύμα της ημέρας μετά τις 8 το βράδυ είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υψηλότερο κατά 0,5 βαθμούς, κατά μέσον όρο.
-“Για μία γυναίκα ύψους 1,60 μέτρα η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε σχεδόν 1,5 κιλό”, επεσήμανε η Lopez-Legarrea στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Παχυσαρκίας που πραγματοποιείται στο Γκότενμπουργκ της Σουηδίας.
Στην συνέχεια εξήγησε ότι:
Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού παράγει στη διάρκεια της ημέρας τα υψηλότερα επίπεδα ενζύμων και ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη.
Επομένως, «η συμβουλή μου προς όποιον θέλει να αδυνατίσει ή να διατηρήσει υπό έλεγχο το βάρος του είναι να τρώει ένα πολύ καλό πρωινό και μεσημεριανό, και το απόγευμα μόνο ένα σνακ», είπε η ερευνήτρια.
Να σημειωθεί ότι ενώ παραδοσιακά οι διατροφολόγοι έλεγαν ότι το μόνο που έχει σημασία για το σωματικό βάρος είναι η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι έχει σημασία και η ώρα που τρώμε, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνουμε.