Οι μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνουν ότι μία χούφτα σταφίδες τρεις φορές τη μέρα βοήθησε τους ανθρώπους με σχετικά ψηλή αρτηριακή πίεση, να την μειώσουν μετά από μερικές εβδομάδες. Είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που μέτρησε τα οφέλη των σταφίδων στην πίεση.Σε σχέση με τα άτομα που έτρωγαν άλλα σνακ, όπως μπισκότα, όσοι έτρωγαν σταφίδες, εμφάνισαν σημαντική πτώση στην πίεση του αίματός τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ρίχνοντας μέσα σε τρεις μήνες έως 7% τον μεγαλύτερο αριθμό που μετρά τη συστολική πίεση.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι σταφίδες έχουν αυτή την ευεργετική δράση, εκτιμούν όμως ότι αυτή οφείλεται στο υψηλό επίπεδο καλίου που περιέχουν, μία ουσία που είναι γνωστό ότι μειώνει την πίεση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Χάρολντ Μπέις, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών στον Μεταβολισμό και την Αθηροσκλήρωση της Λουϊσβίλ.
Ακόμα οι σταφίδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ίνες, που δρουν προστατευτικά στη βιοχημεία των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντάς τα να είναι λιγότερο σκληρά, γεγονός που, με τη σειρά του, ρίχνει την πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα. Μια φούχτα περιλαμβάνει περίπου 60 σταφίδες και περιέχει ένα γραμμάριο ινών και γύρω στα 210 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) καλίου.
Μία δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη Σαφίγια Ρίτσαρντσον του Ιατρικού Κολλεγίου του πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφών όπως η σόγια, το τόφου, τα φιστίκια και το πράσινο τσάι, που όλες περιέχουν ισοφλαβόνες, βοήθησαν στη μείωση της πίεσης σε πάνω από 5.100 άτομα ηλικίας 18-30 ετών. Όσοι κατανάλωναν καθημερινά περίπου 2,5 ή περισσότερα mg ισοφλαβονών, ενός βασικού συστατικού όλων των παραπάνω τροφών, είχαν σημαντικά μικρότερη συστολική πίεση (κατά μέσο όρο 5,5 mmHg χαμηλότερη) σε σχέση με όσους κατανάλωναν κάτω από 0,33 mg ισοφλαβονών τη μέρα.
Ένα ποτήρι γάλακτος από σόγια περιέχει περίπου 22 mg ισοφλαβονών, ενώ 100 γραμμάρια σόγιας περιέχουν περίπου 130 mg ισοφλαβονών, δηλαδή πολλαπλάσιες από τις αναγκαίες ποσότητες για να υπάρξει ευεργετικό αποτέλεσμα στην πίεση του αίματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σόγια μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ελαφρώς αυξημένη πίεση, να μην επιδεινώσουν την κατάστασή τους και να αποφύγουν έτσι να πάρουν αντιυπερτασικά φάρμακα.
Η σόγια και οι ισοφλαβόνες που περιέχει, δρουν αυξάνοντας το επίπεδο των ενζύμων, τα οποία βοηθούν στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί με μικρότερη πίεση στα τοιχώματα των αγγείων.
Τα ευρήματα των νέων ιατρικών ερευνών που ανακοινώνονται σε επιστημονικά συνέδρια, τυπικά θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά.