Η λαιμαργία είναι μια εγκεφαλική περισσότερο διαδικασία που σχετίζεται με την ψυχική μας διάθεση, κατά την οποία αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε τροφή και ιδίως γλυκιά τροφή, άμεσα, ενώ δεν είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το αντικείμενο του στιγμιαίου πόθου μας.
Αμέσως μετά την λήψη της ακολουθεί ευχαρίστηση που συνήθως δεν διαρκεί πολύ, ενώ είναι πολύ πιθανόν να βιώνουμε παράλληλα και αισθήματα ενοχής, θυμού ή θλίψης για την αδυναμία μας να συγκρατηθούμε. Παρόλα αυτά η λαιμαργία μπορεί να έχει και βιολογική βάση, να σχετίζεται δηλαδή με την πείνα ή ακόμα και με την δίψα, να πυροδοτείται από την υπογλυκαιμία ή από ορμονικούς παράγοντες που αυξάνουν την όρεξη.
Ξεκινώντας την μάχη με την λαιμαργία, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να ξεχωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε πότε η διάθεση μας για λήψη τροφής σχετίζεται με την πραγματική πείνα. Αυτό προϋποθέτει μια σειρά σκέψεων που μπορούμε να κάνουμε, ξεκινώντας από την απλή ερώτηση πεινάω πραγματικά; Τις περισσότερες φορές καταναλώνουμε τροφές όχι όταν πεινάμε πραγματικά, αλλά στην θέα ή την σκέψη και μόνο της τροφής. Μια οσμή, μια εικόνα στην τηλεόραση ή ακόμα και μια διαφήμιση ενός νέου προϊόντος, αρκούν. Από την άλλη πλευρά, αν είμαστε νηστικοί για πολλές ώρες, η πραγματική πείνα μπορεί να μας οδηγήσει σε λαίμαργες και ίσως ακραίες επιλογές.
Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τα συναισθήματά σας πριν το ρίξετε στο φαγητό. Μερικές φορές λανθασμένα μπορεί να σκεφτείτε, ότι η κατανάλωση τροφής θα σβήσει το εκάστοτε συναίσθημα, αυτό φυσικά δεν συμβαίνει. Τα συναισθήματα επηρεάζουν άμεσα τις διατροφικές σας επιλογές και συνήθειες, ενώ οδηγούν συχνά σε βουλιμικά επεισόδια. Πριν λοιπόν καταναλώστε κάτι, σκεφτείτε το συναίσθημα που σας κατακλύζει και αναζητήστε την λύση στην πραγματική πηγή του και όχι στο φαγητό.
Η λαιμαργία και η πλήξη πάνε χέρι-χέρι. Ο πόθος σας για φαγητό είναι υψηλότερος όταν έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο να σπαταλήσετε. Πολλοί άνθρωποι μαγειρεύουν από χόμπι και καταναλώνουν ταυτόχρονα σημαντικές ποσότητες τροφής για να «σκοτώσουν» την ώρα τους. Ένας καλός τρόπος για την καταπολέμηση αυτού του τύπου λαιμαργίας, είναι να κρατήσετε τον εαυτό σας απασχολημένο. Πριν λοιπόν καταναλώσετε κάτι αναρωτηθείτε αν ο λόγος που σας ωθεί εκεί είναι η πλήξη, και προσπαθήστε να γεμίστε αλλιώς τον χρόνο σας χωρίς να επιλέξετε να γεμίσετε το στομάχι σας.
Η νηστεία είναι λοιπόν για πολλούς μια όχι και τόσο εύκολη περίοδο, πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με διάφορά συναισθήματα και δύσκολες καταστάσεις, όλα όμως αντιμετωπίζονται πιο εύκολα αν κατορθώσετε και πειθαρχήσετε τον εαυτό σας, ερχόμενοι ουσιαστικά πιο κοντά του.
Πώς τα καταφέρνουμε λοιπόν; Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που δουλεύουν.
Πιείτε καφέ
Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά ο καφές μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος σε θέματα διατροφής, αλλά και άσκησης. Αποδεδειγμένα αυξάνει την αντοχή σας στην άσκηση, κάνοντάς σας να κουράζεστε λιγότερο εύκολα, πράγμα που βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων.Το πιο σημαντικό όμως στο κομμάτι της διατροφής είναι ότι η καφεΐνη επιδρά στην όρεξη, περιορίζοντας την πείνα. Μικρές ποσότητες καφεΐνης επομένως μέσα στην ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στο να ελέγξετε τα ξεσπάσματα… λιγούρας. Αν δεν σας χαλάει τον ύπνο ο καφές, οι έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνοντας μέχρι πέντε κούπες ανά ημέρα είστε εντάξει.
Βρείτε πράγματα να κάνετε
Πώς είπατε; Δηλαδή αν είμαι busy τύπος θα καταφέρω να το… ράψω; Σε γενικές γραμμές ναι. Ένας από τους κύριους λόγους που καταλήγουμε να κάνουμε ατασθαλίες στη διατροφή είναι γιατί αρκετές φορές καταλήγουμε να τρώμε επειδή… βαριόμαστε. Αν σε διάφορες φάσεις της ημέρας δεν έχετε τι να κάνετε, το πιθανότερο είναι το σώμα σας να ζητήσει ένα από τα πράγματα που του χαρίζουν ευχαρίστηση, όπως το φαγητό. Νοιώθετε ότι κάθεστε πολύ ώρα στο σπίτι και το σκέφτεστε να ανοίξετε το ψυγείο και να φάτε ό,τι έχει μέσα; Βγείτε για μια βόλτα ή για ποδήλατο. Πάρτε τους φίλους και κανονίστε για καφέ. Δεν ψήνονται; Πάρτε το λάπτοπ και πηγαίντε μόνοι σας για ένα καφεδάκι. Βρείτε εναλλακτικές, έτσι ώστε η μέρα σας να μην έχει μεγάλα «κενά».
Ανακαλύψτε το 5-htp
Το ποιο; Το 5-htp είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα, ένα αμινοξύ, το οποίο αποτελεί άμεσο πρόδρομο της σεροτονίνης, μιας ορμόνης τα ανεπαρκή επίπεδα της οποίας ευθύνονται για την επιθυμία που έχουμε να… σαβουριάσουμε. Λαμβάνοντας το συμπλήρωμα πριν κάποιο γεύμα έχει φανεί πώς μπορεί να «φρενάρει» την όρεξη και να μειώσει την τάση για κατανάλωση γλυκών. Μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι 100mg πριν από κάθε γεύμα, με όριο τα 500mg ανά ημέρα.
Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη
H κατανάλωση αναψυκτικών με γλυκαντικά τις ώρες που νοιώθετε ότι πάτε να… παραστρατήσετε με κάποια γλυκιά λιχουδιά μπορεί να ικανοποιήσει την… δίψα σας για κάτι γλυκό, χωρίς να σας επιβαρύνει με καμία απολύτως θερμίδα.