Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον έξι χιλιάδες είδη και υποείδη φυτών σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος (2014).
Η βιοποικιλότητα της χώρας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και έτσι το έδαφος είναι εύφορο για «πράσινη καινοτομία».
Ομάδα από γιατρούς, βιοφυσικούς, διατροφολόγους και εργοφυσιολόγους δημιούργησε μια νεοφυή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αξιοποιεί μόνο ελληνικές πρώτες ύλες.
Τα τρόφιμα που παρασκευάζουν έχουν μια ειδοποιό διαφορά:
–Βασικό συστατικό τους είναι ο ορός πρωτεΐνης αιγοπρόβειου γάλακτος που έχει υψηλή διατροφική αξία.
Μέχρι πρότινος, τα τυροκομεία πετούσαν αυτό το υποπροϊόν μετά την παρασκευή φέτας.
«Αν αυτό το υποπροϊόν διοχετευτεί στα απόβλητα, έχει ένα πολύ υψηλό τοξικό φορτίο και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις, είτε με την αποστραγγιξή του στον υδροφόρο ορίζοντα, είτε με την διοχεύτευσή του στο οποιοδήποτε σύστημα αποβλήτων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκτελεστική διευθύντρια της νεοφυούς επιχείρησης ΙΜΟΝ, Ειρήνη Πατσιούρα.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το υποπροϊόν, παρότι είναι τοξικό, όταν περνά από συγκεκριμένη επεξεργασία διατηρεί μόνο τα συστατικά που έχουν πλούσια διατροφική αξία.
Η μελέτη ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περίπου δεκαπέντε χρόνια πριν.
Τα προϊόντα όπως:
-μπισκότα με χαρούπι,
-παξιμάδια με ρίγανη,
-μπάρες με φυστικοβούτυρο ,και,
-μελισσόχορτο που παράγει η εταιρεία, έχουν ήδη αρχίσει να εξάγονται στις αγορές του Καναδά, της Σκανδιναβίας και της Αγγλίας.
Τα σκευάσματα φαίνονται παρόμοια με άλλα βιολογικά προϊόντα, όμως η νεοφυής επιχείρηση με έδρα την Αττική, έπειτα από πενταετή μελέτη και επεξεργασία των προϊόντων κατάφερε να πάρει έγκριση για ισχυρισμούς υγείας.
Οι ισχυρισμοί υγείας αποτελούν επίσημες, τεκμηριωμένες επισημάνσεις που έχει ένα προϊόν.
Το πλαίσιο ορίζεται από την Eκτελεστική Aπόφαση 2013/63 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι τρόφιμα με τεκμηριωμένους ισχυρισμούς υγείας μπορεί να έχουν οφέλη στην υγεία, ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.
«Έπειτα από πολλές μελέτες διαπιστώθηκε ότι αυτό το προϊόν έχει έναν ισχυρισμό υγείας, στην ιδιότητά του ως το δεύτερο πιο θρεπτικό μετά το μητρικό γάλα.
Αυτή την πρωτεΐνη την απομονώσαμε και την αξιοποιούμε στο να παράγουμε βιολειτουργικά τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, εκατό τοις εκατό φυσικά. Βασικό συστατικό τους είναι αυτή η σούπερ – πρωτεΐνη η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ουσιαστικά ενισχύει την αναδόμηση της μυϊκής και οστικής μάζας», επισημαίνει η κ. Πατσιούρα.
Η επιχείρηση μόλις πριν από λίγους μήνες μπήκε στο Εθνικό Μητρώο των Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόσφατα έλαβε τιμητική διάκριση στον πράσινο Μαραθώνιο Greenathon, AI4 Good Challenge όπου συμμετείχαν περισσότερες από 100 εταιρίες, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, η ΙΜΟΝ, τα αρχικά της οποίας σημαίνουν “Is made of nature”, δηλαδή «Παρασκευασμένο από τη φύση» αναδείχθηκε 4η στην κατηγορία «Κυκλική Οικονομία», ανάμεσα στις δώδεκα καλύτερες εταιρίες που συμμετείχαν στην τελική φάση.
Ο διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, συνδιοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Εκτός όμως από τη συνεισφορά στο περιβάλλον η νεοφυής επιχείρηση στηρίζει και τους μικρούς τυροκομικούς παραγωγούς, οι οποίοι είχαν ελλειμματικό εισόδημα των παραγωγών από τις διαρκείς πτώσεις των τιμών της φέτας.
Τώρα, η ομάδα της νεοφυούς επιχείρησης δημιουργεί την πρώτη ψηφιακή υπηρεσία διατροφής ακριβείας με την ονομασία SOMA.
Πρόκειται για μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού τους.
Στόχος είναι η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς στον τομέα των διατροφοφαρμάκων αφού οι προϋποθέσεις υπάρχουν.
Πηγή: ΑΜΠΕ