Το μπιφτέκι του μέλλοντος, το οποίο αυτή την περίοδο «μαγειρεύεται» σε εργαστήριο της Ολλανδίας, θα είναι από βλαστοκύτταρα.
Ο δρ Μαρκ Ποστ από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ αγωνιά πάνω από 3.000 λεπτές λωρίδες βόειου μυϊκού ιστού: αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες, στη συνέχεια θα αναμειχθούν με αίμα και τεχνητό λίπος και έως τον Οκτώβριο θα δώσουν το πιο ακριβό – εργαστηριακό – μπιφτέκι του κόσμου. «Το σχέδιο είναι να ζητήσουμε από τον διάσημο βρετανό μάστερ σεφ Χέστον Μπλούμενταλ να το μαγειρέψει», είπε με περίσσεια υπερηφάνεια ο Ποστ στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Βανκούβερ στον Καναδά.
Αν το πείραμα του ολλανδού γιατρού και επικεφαλής του Τμήματος Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ πετύχει και επιτευχθεί για πρώτη φορά η παραγωγή συνθετικού κρέατος – πράγμα για το οποίο ο ίδιος δηλώνει απολύτως βέβαιος -, το κέρδος θα είναι τριπλό: εκτός από το πρόβλημα σίτισης, στο οποίο θα δοθεί οριστική λύση, θα μειωθούν σημαντικά οι εκτροφές ζώων και κατά συνέπεια θα ωφεληθεί το περιβάλλον.
Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η παγκόσμια παραγωγή κρέατος έχει πενταπλασιαστεί. Βάσει ενός πρόχειρου υπολογισμού, αυτή τη στιγμή στον πλανήτη διαβιούν περίπου ένα δισεκατομμύριο χοίροι, 1,3 δισεκατομμύριο αγελάδες και 15 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.
Το μόνο πρόβλημα μέχρι στιγμής στο μπιφτέκι στο οποίο οι επιστήμονες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την εν μέρει σωτηρία του κόσμου είναι το κόστος παρασκευής, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 250.000 ευρώ – τα έξοδα του πειράματος καλύπτει πλούσιος χορηγός που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Μόλις όμως η τεχνική γίνει ευρέως γνωστή και αρχίσει να εφαρμόζεται, υποστηρίζει ο Ποστ, η μέθοδος θα βελτιωθεί και το κόστος θα είναι πιο προσιτό.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ