Διατροφή

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε; Νέες οδηγίες

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε; Νέες οδηγίες

Τον περασμένο Οκτώβριο  (2020) δημοσιεύτηκαν νέες οδηγίες στο Annals of Internal Medicine σχετικά με την κατανάλωση κοκκίνου κρέατος.

Οι οδηγίες αυτές δημιούργησαν μεγάλες αντιπαραθέσεις στην επιστημονική κοινότητα καθώς υποστήριζαν ότι τα οφέλη από τον περιορισμό του παραπάνω τροφίμου σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι προτείνεται μέχρι σήμερα, είναι αμελητέα.

Προφανώς, οι παραπάνω οδηγίες δεν συμφωνούν με τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν συνδέσει την κατανάλωση κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου, καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση στους περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον αν πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας.

-Η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί, αυτό όμως δεν ισχύει για το επεξεργασμένο κρέας

Οι συγγραφείς των οδηγιών εξέτασαν τη μέση κατανάλωση κρέατος στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη ως βάση για τις οδηγίες τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που εξετάστηκαν, ο μέσος άνθρωπος στις περιοχές αυτές καταναλώνει 2-4 μερίδες του συγκεκριμένου τροφίμου σε 1 εβδομάδα.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες (όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ) η ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται είναι αυξημένη σε σχέση με τα παραπάνω νούμερα.

Όπως έδειξαν τα ίδια δεδομένα, το 1/3 του πληθυσμού καταναλώνει 5 ή περισσότερες μερίδες κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα.

Αν και η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος από μοσχάρι, χοίρο ή πρόβατο έχει περιοριστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν ισχύει το ίδιο για τα επεξεργασμένα κρέατα”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος- Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Το λουκάνικο και το ζαμπόν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των κρεατικών που καταναλώνονται από τους πληθυσμούς του Δυτικού κόσμου.

-Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο αρκετών νόσων

Το μήνυμα από τις οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο Annals δεν ήταν αρκετά σαφές με αποτέλεσμα να ερμηνευθεί λανθασμένα από αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αρκετά από αυτά να διαμηνύουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε άφοβα την κατανάλωση κρέατος.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 3,5 μερίδων κρέατος την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος σε σχέση με την παραπάνω, τόσο υψηλότερος είναι και ο αντίστοιχος κίνδυνος“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να προσδιοριστεί επίσης ποια ποσότητα θεωρείται ως 1 μερίδα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ως 1 μερίδα θεωρούνται τα 90 γραμμάρια, ποσότητα δηλαδή που αναλογεί στο μέγεθος περίπου 1 τράπουλας.

Μία μπριζόλα με βάρος 360 γραμμάρια ισοδυναμεί ουσιαστικά με 4 μερίδες κρέατος σε 1 μόνο γεύμα.

Η σύνδεση αυτή είναι ισχυρότερη για το επεξεργασμένο κρέας.

Δεδομένα ερευνών έχουν δείξει ότι ακόμα και 4 φέτες μπέικον, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να στοιχειοθετηθεί ο χαρακτηρισμός του επεξεργασμένου κρέατος ως καρκινογόνο.

Δεδομένα έχουν δείξει ότι ποσότητες πάνω από 60 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

-Ο περιορισμός του κοκκίνου κρέατος μας επιτρέπει να καταναλώσουμε περισσότερα υγιεινά τρόφιμα

Δυστυχώς, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από την κατανάλωση κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος συχνά χάνουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, δηλαδή το γεγονός ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά υγιεινά τρόφιμα.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την κατανάλωση των ωφελίμων αυτών τροφίμων.

Σύμφωνα με δεδομένα από το USDA, σχεδόν το 90% του πληθυσμού δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες λαχανικών καθημερινά.

Οι περισσότεροι ενήλικες αποφεύγουν τα όσπρια και τα λαχανικά.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι η αντικατάσταση του κρέατος με τρόφιμα ολικής αλέσεως, λαχανικά και φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος μπορεί επίσης να βοηθήσει και τον πλανήτη μας, καθώς τα ζώα κτηνοτροφίας παράγουν το 14% των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε