Διατροφή

Νόσος Alzheimer και νόσος του Parkinson: Πώς συνδέονται με το Εντερικό Μικροβίωμα και τη διατροφή;

Νόσος Alzheimer και νόσος του Parkinson: Πώς συνδέονται με το Εντερικό Μικροβίωμα και τη διατροφή;

Τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει σύνδεση ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και παθήσεις που χαρακτηρίζονται από συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Parkinson, η νόσος Alzheimer και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Ωστόσο, τόσο η πολυπλοκότητα του εντερικού μικροβιώματος (δηλαδή της κοινότητας των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο έντερό μας), όσο και μία σειρά περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, έχουν αποτελέσει πρόκληση για τους επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν να εξακριβώσουν το ρόλο των βακτηρίων.

Θέλοντας να παρακάμψει την παραπάνω πολυπλοκότητα, μία ομάδα επιστημόνων στράφηκε σε ένα μικρό νηματοειδή σκώληκα, τον Caenorhabditis elegans.

Οι επιστήμονες προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ και χρησιμοποίησαν τους παραπάνω σκώληκες ως «δοκιμαστικούς σωλήνες» με σκοπό να εξετάσουν τις επιδράσεις κάθε βακτηριακού είδους στις παθολογικές πρωτεΐνες του εγκεφάλου.

Κάθε σκώληκας έχει μήκος περίπου 1 χιλιοστό και φέρει ακριβώς 959 κύτταρα, ωστόσο έχει κανονικά έντερο, μύες και νεύρα, όπως και τα μεγαλύτερα ζώα.

Το μικρό μέγεθος του συγκεκριμένου σκώληκα, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, τους επέτρεψε να κάνουν πειράματα για να απαντήσουν σημαντικά ερωτήματα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον για τη διεξαγωγή μεγαλυτέρου μεγέθους μελετών σε πειραματόζωα και, αργότερα, ανθρώπους“, εξηγεί ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Οι σκώληκες τρέφονται με βακτήρια, ωστόσο στο αποστειρωμένο περιβάλλον του εργαστηρίου δεν έχουν δικό τους μικροβίωμα.

Κατά συνέπεια, το έντερό τους αποικίζεται τελικά από οποιοδήποτε βακτήριο επιλέξουν οι επιστήμονες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για τη μελέτη του συγκεκριμένου βακτηρίου.

Όταν οι επιστήμονες χορήγησαν στους C. elegans τα παθολογικά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο του ανθρώπου, παρατήρησαν ότι οι σκώληκες άρχισαν να παράγουν παθολογικές πρωτεΐνες στο έντερο, στους μύες, στα νευρικά κύτταρα και στα γενετικά κύτταρα.

Ωφέλιμα βακτήρια

Αντίθετα, τα «ωφέλιμα» βακτήρια που συνθέτουν ένα μόριο που λέγεται βουτυρικό οξύ, απέτρεψαν το σχηματισμό παθολογικών πρωτεϊνών, καθώς και τις τοξικές επιδράσεις από τις τελευταίες.

Το βουτυρικό οξύ είναι ένα από τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που παράγεται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου κατά τη ζύμωση των ινών.

Η ουσία αυτή προσφέρει μία σειρά οφέλη στα κύτταρα του εντέρου και όχι μόνο“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Προηγούμενες μελέτες, είχαν δείξει ότι το βουτυρικό οξύ βοηθά στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νόσων σε μοντέλα πειραματοζώων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Pathogens, τα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό οξύ θα μπορούσαν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία και πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων.

Παραδείγματα παθολογικών πρωτεϊνών είναι:

-οι πλάκες και τα νευροϊνιδικά πλέγματα στη νόσο Alzheimer, καθώς και,

-τα ινίδια πρωτεϊνών α-συνουκλεΐνης στη νόσο του Parkinson.

Οι παραπάνω δύο νόσοι αποτελούν σήμερα ένα από τα κυριότερα αίτια θανάτου στους ασθενείς της τρίτης ηλικίας, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα αποτελεσματικές θεραπείες γι’ αυτές.

Ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω νόσων, όπως η ηλικία, η διατροφή, το άγχος και η χρήση αντιβιοτικών, συνδέονται επίσης με αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα.

Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαταραχή του μικροβιώματος από μία λοίμωξη μπορεί να επιδεινώσει τις νευροεκφυλιστικές νόσους.

Βακτήρια και παθολογικές πρωτεΐνες

Θέλοντας να διαπιστώσουν ποια είναι τα βακτήρια που συνδέονται με την εμφάνιση παθολογικών πρωτεϊνών, οι επιστήμονες χορήγησαν στα C. elegans διάφορα είδη βακτηρίων.

Χρησιμοποιώντας μία τεχνική που κάνει τις παθολογικές πρωτεΐνες να φαίνονται με πράσινο χρώμα στο μικροσκόπιο, συνέκριναν τους ιστούς των σκωλήκων που είχαν λάβει το προς εξέταση κάθε φορά βακτήριο, με αυτούς σκωλήκων που έκαναν τυπική διατροφή.

Όπως διαπίστωσαν, οι σκώληκες που είχαν αποικιστεί από συγκεκριμένα είδη βακτηρίων είχαν παθολογικές πρωτεΐνες στο έντερο, στους μύες, στα νεύρα, αλλά και στα αναπαραγωγικά όργανα.

Είχαν επίσης μειωμένη κινητικότητα, ένα συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς με νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Αντίθετα, τα βακτήρια που συνθέτουν βουτυρικό οξύ είχαν την ικανότητα να περιορίζουν τις παθολογικές πρωτεΐνες και τις τοξικές τους επιδράσεις.

Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το έντερο των ασθενών με νόσο Alzheimer ή νόσο του Parkinson έχει μειωμένες ποσότητες των παραπάνω ωφελίμων βακτηρίων.

Ένας από τους κύριους περιορισμούς της έρευνας ήταν ότι οι μικροσκοπικοί σκώληκες δεν είναι δυνατό να μιμηθούν απόλυτα τη συμπτωματολογία της νόσου Alzheimer ή οποιασδήποτε άλλης νευροεκφυλιστικής νόσου”, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Αν και η σχετικά απλή δομή των ζώων επιτρέπει στους επιστήμονες να εξετάσουν συγκεκριμένα βακτήρια, ο οργανισμός τους ομοιάζει ελάχιστα με αυτό των ανθρώπων.

Ο ρόλος των αντιβιοτικών

Τα δύο βακτήρια που συνδέθηκαν περισσότερο με την εμφάνιση παθολογικών πρωτεϊνών ήταν τα Klebsiella pneumoniae και Pseudomonas aeruginosa.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τα παραπάνω βακτήρια με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Parkinson.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα τελευταία χρόνια, τα παραπάνω δύο βακτήρια έχουν παρουσιάσει αυξημένη ανθεκτικότητα εξ’ αιτίας της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

“Μία θεωρία που εξήγησαν οι επιστήμονες είναι ότι οι αντιβιοτικές θεραπείες ενδεχομένως ενισχύουν τους πληθυσμούς των παραπάνω παθολογικών βακτηρίων, περιορίζοντας παράλληλα αυτούς των ωφελίμων βακτηρίων.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται και από μία πρόσφατη μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι το ιστορικό αντιβιοτικής θεραπείας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Parkinson“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Διατροφή

10.01.2025

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα τζάκια και οι καμινάδες τους είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόμαστε

Προκαλούν πλειάδα προβλημάτων στην υγεία και την ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι ειδικοί

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από τα Lidl σοκολάτα με σκουλήκια! (φώτο)
07.01.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από τα Lidl σοκολάτα με σκουλήκια! (φώτο)

Το γνωρίζατε;- Πού πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο: Αυτό είναι το «λάθος» που το κάνει να χαλάει γρηγορότερα
03.01.2025

Το γνωρίζατε;- Πού πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο: Αυτό είναι το «λάθος» που το κάνει να χαλάει γρηγορότερα

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους
02.01.2025

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε – Πώς να το σταματήσουμε
02.01.2025

Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε – Πώς να το σταματήσουμε

8+1 λόγοι για να κάνετε την κατανάλωση λιναρόσπορου καθημερινή συνήθεια
02.01.2025

8+1 λόγοι για να κάνετε την κατανάλωση λιναρόσπορου καθημερινή συνήθεια

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους
01.01.2025

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόσο χρόνο ζωής «κόβει» ένα τσιγάρο
30.12.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόσο χρόνο ζωής «κόβει» ένα τσιγάρο

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους
30.12.2024

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

10.01.2025

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα τζάκια και οι καμινάδες τους είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόμαστε

Προκαλούν πλειάδα προβλημάτων στην υγεία και την ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι ειδικοί

10.01.2025

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή

Η έγκαιρη αναγνώριση των ενδείξεων μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές

Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: Εισαγγελική εντολή για σύλληψη του τελευταίου συντηρητή
10.01.2025

Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: Εισαγγελική εντολή για σύλληψη του τελευταίου συντηρητή

Πρόεδρος ΕΟΔΥ Χ.Χατζηχριστοδούλου: «Δεν είναι κάτι καινούργιο για τη χώρα μας ο μεταπνευμονοϊός HMPV»
09.01.2025

Πρόεδρος ΕΟΔΥ Χ.Χατζηχριστοδούλου: «Δεν είναι κάτι καινούργιο για τη χώρα μας ο μεταπνευμονοϊός HMPV»

Γρίπη, κρυολόγημα ή HPMV: Πώς θα καταλάβετε από τι νοσείτε – Τα συμπτώματα
09.01.2025

Γρίπη, κρυολόγημα ή HPMV: Πώς θα καταλάβετε από τι νοσείτε – Τα συμπτώματα

Έπεσε ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό – Τέσσερις τραυματίες!
09.01.2025

Έπεσε ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό – Τέσσερις τραυματίες!

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
09.01.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας
08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

Μεταπνευμονοϊός: Δείτε τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στην Ελλάδα
08.01.2025

Μεταπνευμονοϊός: Δείτε τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στην Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: Πρόκειται για τον γαμπρό του 71χρονου
08.01.2025

Επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: Πρόκειται για τον γαμπρό του 71χρονου