Έμβλημα θεοτήτων, σύμβολο μακροζωίας και γονιμότητας, οι Πέρσες το αποκαλούν και «φρούτο του Παραδείσου».
Το ρόδι έχει συνδεθεί διαχρονικά με τη ζωή, τον πλούτο, τη γονιμότητα, την καλοτυχία.
Με αδιαμφισβήτητη νοστιμιά και θρεπτική αξία, το ρόδι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, πολυφαινολών, καθώς και ικανοποιητική ποσότητα μετάλλων.
Μισό φλιτζάνι σποριών ροδιού (90γρ.) περιέχει μόνον 72 θερμίδες, παρέχοντας:
- 16,3 γρ. υδατάνθρακες
- 3,5 γρ. φυτικές ίνες, ποσοστό που καλύπτει το 14% των ημερησίων αναγκών
- 14,3 mcg βιταμίνη Κ που καλύπτει το 18% των ημερησίων αναγκών
- 8,9 mg βιταμίνη C που καλύπτει το 15% των ημερησίων αναγκών
- 33,1 mcg φυλλικό οξύ, καλύπτει 8% των ημερησίων αναγκών
- 500 mcg βιταμίνη Ε, καλύπτει το 3% των ημερησίων αναγκών
- 300 mcg παντοθενικό οξύ (βιταμίνη), καλύπτει το 3% των ημερησίων αναγκών
- 100 mcg βιταμίνη Β6, καλύπτει το 3% των ημερησίων αναγκών
- 100 mcg χαλκό, καλύπτει το 7% των ημερησίων αναγκών
- 205 mg κάλιο, καλύπτει το 6% των ημερησίων αναγκών
- 100 mcg μαγγάνιο, καλύπτει το 5% των ημερησίων αναγκών
«Η κατανάλωση ροδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά και να συμβάλλει στην πρόληψη δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, μειώνοντας την οξείδωση της LDL (κακή χοληστερόλη)», υπογραμμίζει η κ. Κατερίνα Χρέμου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, προσθέτοντας:
«Η επιφερόμενη μείωση της φλεγμονής το καθιστά αποτελεσματικό κατά της οστεοαρθρίτιδας, υπέρ της ενίσχυσης της ανοσοποιητικής λειτουργίας καθώς και χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνου. Επιπρόσθετα βοηθά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης και στην προώθηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων».
Αντικαρκινική δράση
Παράλληλα, υπάρχουν έρευνες που εστιάζουν στην πιθανή αντικαρκινική του δράση, με κορυφαία αυτή που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research στις αρχές του 2010.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού, οι ελλατζιταννίνες, εμφανίζονται να μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές αν το αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω της διατροφής.
Όπως και να έχει, πάντως, η νοστιμιά του προσφέρει πολλές δυνατότητες ένταξης στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Καταναλώστε τους σπόρους του ροδιού σε σαλάτες φρούτων και λαχανικών, συνδυάστε τους με δημητριακά πρωινού ή με γιαούρτι, προσθέστε τους σε γλυκά ή ακόμα και σε κυρίως πιάτα (πχ. χαλβά, σούπες, σάλτσες).
Φτιάξτε χυμό ροδιού η συνολική αντιοξειδωτική δράση του έχει υπολογιστεί 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.
Κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση
Ο χυμός του συνιστάται, επίσης, να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση.
Προσοχή: Τα άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, είναι καλό να αποφεύγουν το ρόδι, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κάλιο.