Διατροφή

Πάσχα και τροφικές δηλητηριάσεις

Ο δεκάλογος της σωστής συντήρησης των τροφίμων
Πάσχα και τροφικές δηλητηριάσεις

Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο κατά την διάρκεια των εορταστικών περιόδων, καθώς η αγορά και η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων τροφών, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που ευθύνονται για τις τροφικές δηλητηριάσεις είναι:

-το καμπυλοβακτήριο (πουλερικά, κόκκινο κρέας και μη παστεριωμένο γάλα),

-η σαλμονέλα (μπορεί να υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, αλλά τείνει να περιέχεται κυρίως στα μισοψημένα πουλερικά, στο μη παστεριωμένο γάλα και στα αυγά),

-το κολοβακτηρίδιο ή Ε. coli (στον μισοψημένο κιμά), και,

-η λιστέρια (σε μαλακά τυριά).

Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται όταν τα επιβλαβή βακτήρια προσκολληθούν στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου.

Η μόλυνση από αυτά τα βακτήρια μπορεί να γίνει με κατανάλωση ληγμένων τροφίμων, με μόλυνση μαγειρεμένου φαγητού από ωμό και με κατανάλωση φαγητού το οποίο είτε δεν μαγειρεύτηκε καλά είτε δεν αποθηκεύτηκε σωστά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης (συνήθως ναυτία, έμετος, διάρροια και πυρετός) εκδηλώνονται σε γενικές γραμμές μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση του αλλοιωμένου τροφίμου, αλλά μπορεί να περάσουν και κάποιες μέρες έως ότου εκδηλωθούν.

Ο δεκάλογος της σωστής συντήρησης των τροφίμων:

1. Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα, διότι η κυκλοφορία του αέρα δεν γίνεται σωστά με συνέπεια να μη δουλεύει στις σωστές θερμοκρασίες.

2. Στο ψυγείο, να αποθηκεύετε τα τρόφιμα που είναι έτοιμα προς κατανάλωση πιο ψηλά από τα ωμά (το ωμό κρέας πρέπει να μπαίνει στο κάτω μέρος και οι σαλάτες στο πάνω).

3. Να αποφεύγετε να διατηρείτε για πολύ νωπό κρέας στην κατάψυξη, διότι υποβαθμίζεται η ποιότητά του.

4. Να μην αποψύχετε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Να τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου, στο κατώτερο μέρος του, για τουλάχιστον 24 ώρες. Όταν βιάζεστε, να αποψύχετε τα τρόφιμα κάτω από τρεχούμενο νερό.

5. Να προγραμματίζετε σωστά τις προμήθειές σας.

6. Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση ωμών αυγών για την παρασκευή μαγιονέζας και γλυκισμάτων, τα οποία δεν θέλουν ψήσιμο (όπως μους, τιραμισού κ.λπ.)

7. Να ψήνετε πολύ καλά το κρέας.

8. Να μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου, εκτός κι αν τα αποθηκεύετε σε ρηχά τάπερ.

9. Να μην ξαναζεσταίνετε το μαγειρεμένο φαγητό περισσότερες από μία φορές.

10. Για να επιτύχετε ταχύτερη ψύξη των τροφίμων, να χρησιμοποιείτε ρηχά και όσο το δυνατόν πιο μικρά τάπερ (αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ορισμένα τρόφιμα, όπως το ρύζι).

Πριν ψήσετε

Μην αφήνετε το ωμό να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα. Να χρησιμοποιείτε διαφορετικά μαχαίρια και επιφάνειες κοπής για το ωμό κρέας και για τα ψημένα τρόφιμα.

Να μην τοποθετείτε ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο που είχατε χρησιμοποιήσει για το ωμό κρέας (εκτός κι αν πλύνετε πρώτα σχολαστικά το πιάτο με ζεστό νερό και σαπούνι).

Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό κάθε φορά που πιάνετε ωμό κρέας.

Να μην προσθέτετε σε ψημένο κρέας σάλτσα ή μαρινάδα την οποία έχετε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.

Το ψήσιμο

Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο.

Αυτό θα το εξασφαλίσετε αποψύχοντας καλά το κρέας προτού το ψήσετε, γυρνώντας το συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα και ελέγχοντας το εσωτερικό του πριν το καταναλώσετε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί πολύ καλά και στο εσωτερικό του.

Να θυμάστε ότι ακόμα κι αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ψήνεται ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.

Διατροφή

23.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, K και B6

23.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε τη δύναμη της S-CURVE, για σφιχτούς, καλοσχηματισμένους γλουτούς με φυσική λάμψη και απαλότητα – χωρίς νυστέρι!

Πρωινό: Αυτές είναι οι χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε
23.04.2025

Πρωινό: Αυτές είναι οι χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!
23.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης
22.04.2025

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης

Σας περίσσεψαν κόκκινα αυγά από το Πάσχα; – Δείτε τι μπορείτε να τα κάνετε
22.04.2025

Σας περίσσεψαν κόκκινα αυγά από το Πάσχα; – Δείτε τι μπορείτε να τα κάνετε

Φυσική αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: Τα 3 ιδανικά ροφήματα για το πεπτικό σας
22.04.2025

Φυσική αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: Τα 3 ιδανικά ροφήματα για το πεπτικό σας

Δείτε πόσες μέρες μπορείτε να διατηρήσετε τα κόκκινα αυγά εντός και εκτός ψυγείου
22.04.2025

Δείτε πόσες μέρες μπορείτε να διατηρήσετε τα κόκκινα αυγά εντός και εκτός ψυγείου

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων
22.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

Αποτοξίνωση μετά το πασχαλινό τραπέζι: Επιστροφή στη διατροφική ισορροπία
22.04.2025

Αποτοξίνωση μετά το πασχαλινό τραπέζι: Επιστροφή στη διατροφική ισορροπία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

23.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, K και B6

23.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε τη δύναμη της S-CURVE, για σφιχτούς, καλοσχηματισμένους γλουτούς με φυσική λάμψη και απαλότητα – χωρίς νυστέρι!

Πρωινό: Αυτές είναι οι χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε
23.04.2025

Πρωινό: Αυτές είναι οι χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε

Minimalism: Φιλοσοφία ζωής ή digital lifestyle;
23.04.2025

Minimalism: Φιλοσοφία ζωής ή digital lifestyle;

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!
23.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης
22.04.2025

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης

Σας περίσσεψαν κόκκινα αυγά από το Πάσχα; – Δείτε τι μπορείτε να τα κάνετε
22.04.2025

Σας περίσσεψαν κόκκινα αυγά από το Πάσχα; – Δείτε τι μπορείτε να τα κάνετε

Φυσική αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: Τα 3 ιδανικά ροφήματα για το πεπτικό σας
22.04.2025

Φυσική αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: Τα 3 ιδανικά ροφήματα για το πεπτικό σας

Έρευνα-σοκ: Τα κινητά τηλέφωνα εθίζουν τους χρήστες όπως τα… ναρκωτικά!
22.04.2025

Έρευνα-σοκ: Τα κινητά τηλέφωνα εθίζουν τους χρήστες όπως τα… ναρκωτικά!

Δείτε πόσες μέρες μπορείτε να διατηρήσετε τα κόκκινα αυγά εντός και εκτός ψυγείου
22.04.2025

Δείτε πόσες μέρες μπορείτε να διατηρήσετε τα κόκκινα αυγά εντός και εκτός ψυγείου