Αν οι γιορτές σας πρόσθεσαν βάρος και θέλετε να ξεφορτωθείτε τα περιττά κιλά, οι αμερικανοί επιστήμονες συνιστούν να υπολογίσετε οχι την σύσταση του διαιοτολογίου σας αλλά τις ποσότητες τις οποίες καταναλώνετε.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την θεωρία ότι όποιος θέλει να μειώσει το λίπος στο σώμα του πρέπει να συνδυάζει προσεκτικά πρωτεϊνες, λίπη και υδατάνθρακες.
«Το σώμα των εθελοντών μας ήρθε αντιμέτωπο με πολλές θερμίδες και δεν έδειξε να νοιάζεται για την πηγή της προέλευσής τους», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζωρτζ Μπρέι, από το Ερευνητικό Βιοϊατρικό Κέντρο Πένινγκτον, στη Λουϊζιάνα.
«Σε όλες τις περιπτώσεις αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο: αποθήκευσε τις περιττές θερμίδες με μορφή λίπους».
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), συμμετείχαν 25 νεαροί, υγιείς άντρες και γυναίκες, οι οποίοι καθημερινά, επί 56 ημέρες, κατανάλωναν 1.000 θερμίδες περισσότερες από το φυσιολογικό για το ύψος και το βάρος τους.
Οι θερμίδες αυτές προέρχονταν από διαιτολόγια με διαφορετική σύνθεση σε ποσοστά πρωτεϊνών και λίπους.
Αποτέλεσμα: οι εθελοντές που ακολούθησαν διατροφή φτωχή σε πρωτεϊνες (γάλα, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, όσπρια) πήραν λιγότερο βάρος απ’ ό,τι όσοι ακολούθησαν διατροφή με φυσιολογική ή υψηλότερη από το φυσιολογικό περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Ωστόσο, και στις τρεις ομάδες, η αύξηση του λίπους στο σώμα ήταν η ίδια!
Το εύρημα αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει σημασία αν η διατροφή μας περιέχει πολλά ή λίγα λίπη, υδατάνθρακες ή πρωτεϊνες. Αυτό που μετατρέπεται σε σωματικό λίπος είναι οι περιττές θερμίδες.
Οι αρμόδιοι υγειονομικοί οργανισμοί συνιστούν να προέρχεται από πρωτεϊνες το 17% έως 21% των θερμίδων που καθημερινά καταναλώνουμε.