Χάνεις βάρος ακόμα και χωρίς να το επιδιώκεις.
Δεν στερείσαι σχεδόν τίποτα. Δεν πεινάς. Απολαμβάνεις εξαιρετικές γεύσεις.
Κάνεις καλό στο σώμα, στη διάθεση, στην ψυχή, στην υγεία σου.
Κάνεις πρόληψη ή βοηθάς τη θεραπεία σου για διαβήτη, καρδιαγειακά, αλτσχάιμερ…
Και δεν είναι δίαιτα με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή στερητική διατροφή, αλλά δίαιτα με την πιο ευρεία έννοια του όρου, δηλαδή διατροφή ως τρόπος ζωής.
Και όλα αυτά αποδεδειγμένα… Και βραβευμένα…
Μεσογειακή διατροφή: «χρυσή» για 4η συνεχόμενη χρονιά
“Το χρυσό μετάλλιο για την καλύτερη δίαιτα του 2021 κατέκτησε η μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με την κατάταξη που ανακοινώθηκε από την US News & World Report και αυτή είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει αυτό”, αναφέρει ο Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital.
Τη δεύτερη θέση στην κατάταξη μοιράστηκαν η δίαιτα DASH, η οποία ουσιαστικά στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή και έχει σχεδιαστεί με στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και η δίαιτα Flexitarian, η οποία αποτελεί ένα είδος ημι-χορτοφαγικής διατροφής, καθώς δεν αποκλείει την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος ή ψαριού.
Πώς γίνεται η επιλογή
Κάθε χρόνο μια ομάδα ειδικών στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και τις ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές εξετάζει έρευνες, σχετικά με τις πιο δημοφιλείς δίαιτες, σε ιατρικά περιοδικά, κυβερνητικές εκθέσεις και άλλες έγκυρες πηγές για να κρίνει τους σημαντικότερους τύπους δίαιτας.
Τα κριτήρια βαθμολόγησης σχετίζονται με το πόσο εύκολο είναι να ακολουθηθούν οι δίαιτες αυτές, πόσο πιθανό είναι να οδηγήσουν σε μακροχρόνια απώλεια βάρους, πόσο ασφαλείς είναι για την υγεία και πόσο αποτελεσματικές είναι στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα κοινά χαρακτηριστικά και των τριών τύπων δίαιτας που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις είναι η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι διάσημες δίαιτες Dukan και Κeto, οι οποίες στηρίζονται στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή και λιπαρά και ελάχιστους υδατάνθρακες, ήρθαν τελευταίες στην κατάταξη.
“Αυτές οι δίαιτες αποσπούν χαμηλές βαθμολογίες από τους ειδικούς διότι είναι εξαιρετικά περιοριστικές, είναι δύσκολο να ακολουθηθούν, «εξορίζουν» ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιο όσων ατόμων τις ακολουθούν και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την υγεία”, εξηγεί ο κ. Παπαλαζάρου.
Γιατί η μεσογειακή διατροφή:
Ως μεσογειακή διατροφή ορίζεται το πρότυπο διατροφής που ακολουθούσαν οι κάτοικοι των ελαιοπαραγωγών χωρών της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μέχρι τη δεκαετία του 1960.
Κάθε χώρα ανάλογα με την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά της είχε κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά αυτό το διατροφικό πρότυπο αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν κοινά.
Συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση ανεπεξέργαστων σιτηρών, εποχιακών φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών και ξηρών καρπών.
Η κύρια πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιείται και στο μαγείρεμα, ενώ σε εβδομαδιαία βάση καταναλώνονται ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, αυγά και όσπρια.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος περιορίζεται σε 1-2 φορές το μήνα, ενώ τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος αποφεύγονται.
Όσον αφορά το αλκοόλ, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση κρασιού, κυρίως κόκκινου, μαζί με τα γεύματα.
Έπειτα από έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν γίνει γνωστά αρκετά οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία.
Συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή ακόμα και αν δεν επιδιώκεται η απώλεια βάρους:
- Προάγει τη μακροζωία, καθώς συνδέεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας κατά περίπου 10%.
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση των επιπέδων HDL χοληστερόλης.
- Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και συμβάλλει στη γλυκαιμική ρύθμιση σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
- Βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
- Σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
- Δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος, όπως η άνοια και η νόσος Alzheimer.