Στα κούλουμα, όπως λέμε τα εδέσματα αυτά, οι περισσότεροι έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως τα νηστίσιμα δεν έχουν θερμίδες κάτι που δεν ισχύει, καθώς μπορεί να είναι σχετικά υγιεινές τροφές, αλλά έχουν πολλές θερμίδες…
Η λαγάνα τρώγεται κατά παράδοση την Καθαρά Δευτέρα. Κάθε φέτα περιέχει περίπου 80 θερμίδες, αλλά αν την αλείψετε και με ταραμοσαλάτα τότε ξεπερνάτε τις 100!
Ο παραδοσιακός χαλβάς, το κατ’ εξοχήν γλυκό της Καθαράς Δευτέρας, είναι πλούσιος σε βιταμίνες και πρωτεΐνες αλλά περιέχει και αρκετή ζάχαρη, που τον καθιστά ιδιαίτερα παχυντικό. Ένα κομμάτι σκέτος χαλβάς, περιέχει 300 θερμίδες, ενώ αν περιέχει σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς τότε αυξάνονται ραγδαία οι θερμίδες. Συνεπώς το επιδόρπιο όπως είναι και το αναμενόμενο κρύβει αρκετές θερμίδες. Φυσικά καλύτερα να προέρχονται από χαλβά παρά από πάστες!
Η ταραμοσαλάτα έχει μεγάλη θερμική αξία καθώς τα 100 γραμ. περιέχουν σε 400 θερμίδες! Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα. Ο ταραμάς περιέχει ένα βασικό αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, που βοηθά στη ρύθμιση της νευρικής λειτουργίας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου και να τονωθεί η καλή διάθεση. Επίσης, είναι πλούσιος σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς και σε βιταμίνη Ε, παίζοντας σημαντικό ρόλο για την πρόληψη της γήρανσης. Όσοι πάσχουν από υπέρταση πρέπει να δίνουν προσοχή στη κατανάλωση της ταραμοσαλάτας, γιατί είναι πλούσια σε αλάτι. Τέλος, καλό είναι να σημειωθεί ότι 2 κουταλιές της σούπας ταραμοσαλάτα αποδίδουν 400 θερμίδες.
Τα θαλασσινά δεν έχουν πολλές θερμίδες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος, αν δηλαδή είναι ψητά ή τηγανητά. Ενδεικτικά, τα ψητά καλαμαράκια έχουν 100 θερμίδες ενώ τα τηγανητά ξεπερνούν τις 240. Το αντίστοιχο ισχύει για τις γαρίδες και το χταπόδι.
Φασόλια: Τα φασόλια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, ίνες, αντιοξειδωτικά, και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο. Επίσης, περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθάνε στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, διότι μειώνουν την απορρόφηση της στο αίμα και αυτό είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες διατηρούν υγιές το πεπτικό σύστημα, καθώς αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, την εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ένα φλιτζάνι φασόλια αποδίδει περίπου 160 θερμίδες.