Ο ταραμάς είναι ένα από τα πιο αγαπητά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Καθαρά Δευτέρα και γενικότερα με την περίοδο της Σαρακοστής.
Τι είναι και πώς παράγεται
Πρόκειται ουσιαστικά για αβγά όχι όμως οξύρρυγχου ή σολομού-κατά κόσμον χαβιάρι και μπρικ-αλλά μπακαλιάρου, τα οποία σε πρώτη φάση αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται γενναιόδωρα και έπειτα τοποθετούνται σε βαρέλια όπου παραμένουν για μερικές μέρες μέχρι να ωριμάσουν.
Στη συνέχεια, αφού αφαιρεθεί η μεμβράνη που τα περιβάλλει, ανακατεύονται και το αποτέλεσμα είναι το γνωστό προϊόν που προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ ή το μπακάλικο της γειτονιάς για το τραπέζι με τα σαρακοστιανά.
Τα είδη του ταραμά και η χρήση του
Στο εμπόριο βρίσκουμε δύο είδη ταραμά, τον λευκό και τον κόκκινο.
Οι διαφορές στο χρώμα (και την τιμή) οφείλονται στο γεγονός ότι ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος, λόγω του ότι ο κόκκινος αποκτά το βαθύ ρόδινο χρώμα του με την προσθήκη χρωστικών ουσιών.
Ο κόκκινος ταραμάς έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εμπορικό τέχνασμα που σκοπό είχε να κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό.
Διατροφική αξία
Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε φώσφορο και κάλιο και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, D, μαγνησίου και ψευδάργυρου.
Παρά τα ευεργετικά στοιχεία του, όμως, καλό θα είναι να τον καταναλώνετε με μέτρο γιατί περιέχει μπόλικο αλάτι και αρκετές θερμίδες.
Αν προσθέσετε σ’ αυτά και τη θερμιδική αξία των υπόλοιπων υλικών, που προστίθενται ανά συνταγή, θα το σκεφτείτε καλά πριν ξεφύγετε στην ποσότητα, που θα βάλετε στο πιάτο σας.
Αγορά και χρήσεις
Όσον αφορά την αγορά, δεν είναι φυσικά μόνο το χρώμα ενδεικτικό της ποιότητας του προϊόντος, αλλά και τα γενικότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, όπως η μυρωδιά που θα πρέπει να είναι ευχάριστη και όχι σαν αυτή του πολυκαιρισμένου ψαριού.
Ο πιο γνωστός τρόπος για να απολαύσετε το εκλεκτό αυτό έδεσμα είναι η ταραμοσαλάτα, ένα πεντανόστιμο αλειφώδες έδεσμα που παρασκευάζεται αναμιγνύοντας τα αλμυρά αβγά του μπακαλιάρου με λεμόνι, ελαιόλαδο και -ανάλογα με τις προτιμήσεις- μουλιασμένο ψωμί ή πατάτα.
Εναλλακτικά, πολλοί εμπλουτίζουν τη γεύση του με ξυσμένο κρεμμύδι, ενώ άλλοι που το προτιμούν λίγο πιο όξινο, προσθέτουν και λίγο ξίδι. Προζυμένιο ψωμάκι και φυσικά τραγανή λαγάνα κάνουν εξαιρετική παρέα σε όλους τους τύπους ταραμοσαλάτας.
Οι ταραμοκεφτέδες επίσης διεκδικούν τον τίτλο του καλύτερου σαρακοστιανού μεζέ και είναι περιζήτητοι στο ελληνικό τραπέζι, με την κάθε νοικοκυρά να φτιάχνει τη δική της ευφάνταστη εκδοχή.
Για να τους φτιάξετε, στη βασική πρώτη ύλη προσθέτετε αλεύρι, ψωμί και λάδι, ενώ αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη γεύση, μυρωδικά, όπως μαϊντανός, άνηθος και δυόσμος είναι ό,τι καλύτερο. Χόρτα όπως το σπανάκι επίσης τους ταιριάζουν πολύ.
Στη συνέχεια, τους πασπαλίζετε με αλεύρι και τους τηγανίζετε. Ωστόσο, πέρα από τους παραδοσιακούς, υπάρχουν και κάποιοι τολμηροί που πειραματίζονται δημιουργικά επιλέγοντας να χρησιμοποιούν τον ταραμά σε διάφορες σάλτσες για να τους δώσουν θαλασσινό «αέρα».