Αν και η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα στον Καρκίνο συστήνει να γίνουν περισσότερες διατροφικές έρευνες για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, είναι εντυπωσιακά τα πρώτα συμπεράσματα για την επίδραση των υδατανθράκων στην υγεία τους.Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα όσες ασθενείς καταναλώνουν υπέρμετρα ψωμί, μακαρόνια και πατάτες κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν αν πάσχουν από καρκίνο του μαστού.
Το άμυλο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στα ευρήματα, σύμφωνα με την Jennifer Emond, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. Δήλωσε ότι γυναίκες που αύξησαν την πρόληψη αμύλου, σε ένα χρόνο είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες υποτροπής.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των υδατανθράκων στην επανεμφάνιση καρκίνου στο μαστό σε 2.651 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού τα προηγούμενα 4 χρόνια.
Στην έναρξη, η πρόσληψη υδατανθράκων ήταν 233 γραμμάρια την ημέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γυναίκες με υποτροπή καρκίνου είχαν μέση αύξηση της πρόσληψης αμύλου κατά 2,3 γραμμάρια την ημέρα στον πρώτο χρόνο, ενώ γυναίκες των οποίων ο καρκίνος δεν υποτροπίασε είχε μέση μείωση 2,7 γραμμαρίων την ημέρα κατά το πρώτο έτος.