Η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός μας παίρνει από το κόκκινο κρέας πολλά ωφέλημα στοιχεία και βιταμίνες, με την προϋπόθεση ότι το προμηθευόμαστε από αξιόπιστο μέρος, δηλαδή από τον κρεοπώλη μας ή από φάρμα όπου γνωρίζουμε τον τρόπο εκτροφής των ζώων. Ας δούμε όμως μερικά πραγματικά οφέλη για την υγεία μας που μας δίνουν οι μοσχαρίσιες μπριζόλες και όχι μόνο!
Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του.
Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα και λιγότερο πιθανό να ικανοποιήσουμε ανθυγιεινούς πόθους, μέσα στην ημέρα.
Υπάρχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, γι’ αυτό όταν τρώγεται με μέτρο, μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή καλών στοιχείων τα οποία χρειάζεται το σώμα μας για να αναπτυχθεί. Μερικές από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που θα βρείτε στο κόκκινο κρέας περιλαμβάνουν: Βιταμίνη Β12, Σίδηρο και Ψευδάργυρο
Κάποιες πολύ συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι είναι οι εξής:
Έχουν όλα τα είδη κρεάτων το ίδιο λίπος;
Η απάντηση είναι σαφώς όχι! Το κρέας από διαφορετικά σημεία του ζώου, έχει πολύ διαφορετικό περιεχόμενο. Ένα άπαχο χοιρινό μπούτι από το οποίο έχει αφαιρεθεί το επιδερμικό λίπος περιέχει περίπου 5,5γρ. λίπους ανά 100γρ. από τα οποία τα 1,9 είναι κορεσμένο λίπος.
Αλλά η κοιλιά του χοιρινού ψημένη στη σχάρα ή στον φούρνο μαζί με το δέρμα έχει 23,5γρ. λίπους από τα οποία 8,2γρ. είναι κορεσμένο. Μια άπαχη μοσχαρίσια μπριζόλα ή ένα φιλέτο έχει τεράστια διαφορά από ένα λιπαρό ribeye. Ανάλογα λοιπόν με το σημείο του κρέατος καταλαβαίνετε την διαφορά την οποία έχουν μεταξύ τους!
Ποια είναι η συνιστώμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος;
Εδώ οι απόψεις διίστανται. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν μια διατροφή με περιορισμένες μερίδες άπαχου κόκκινου κρέατος. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάψουν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, απλά πρέπει να επιλέξουν σωστά τον τύπο του κρέατος που καταναλώνουν, καθώς και τις μερίδες μέσα στην ημέρα και ανά εβδομάδα.
Είναι σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας ο τρόπος εκτροφής του ζώου;
Όταν ακούμε για τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στο σώμα, πιθανότατα δεν έχουμε εικόνα της πλήρους ιστορίας. Η αλήθεια είναι ότι τα βοοειδή εκτρέφονται με πολύ διαφορετικό τρόπο σε όλο τον κόσμο από ότι όταν ζούσαν οι πρόγονοί μας.
Οι αγελάδες και τα κατσίκια περιφερόντουσαν ελεύθερα σε κάμπους και βουνά και κατανάλωναν τρόφιμα που βρίσκονταν στην άγρια φύση πριν το κρέας τους καταλήξει σε ένα πιάτο. Τώρα, συχνά εκτρέφονται σε αγροκτήματα και ακολουθούν ειδικούς τρόπους εκτροφής για να παράγουν το καλύτερο ή περισσότερο δυνατό κρέας. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό όταν χρησιμοποιούνται ελεγμένα πρωτόκολλα εκτροφής.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα πλεονεκτήματα του κόκκινου κρέατος είναι σαφή. Είναι γεμάτο με σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας χρειάζεται για να εκτελεί τις πιο βασικές λειτουργίες.
Το κόκκινο κρέας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής που θα περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, καλούς υδατάνθρακες, ελαιόλαδο, όσπρια και χόρτα και φυσικά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι να εμπιστευόμαστε την πηγή από την οποία το προμηθευόμαστε