Τα δύο πρόσωπα της σύγχρονης Ελλάδας είναι σίγουρα πολύ διαφορετικά. Από τη μία, έρευνα της Κομισιόν δείχνει ότι σχεδόν 1 στα 4 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Από την άλλη, στοιχεία των επιστημόνων δείχνουν ότι το 5% των παιδιών μέχρι 12 ετών μπορεί να βρίσκονται πολύ κοντά στη νευρική ανορεξία αφού έχουν κάνει ή θέλουν να κάνουν δίαιτα αλλά και γυμναστική για να φτιάξουν το σώμα τους.
Οι διατροφικές διαταραχές των παιδιών αποτελούν πια συνηθισμένο φαινόμενο και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά.
Όσο για τα ακριβή αίτια της νευρικής ανορεξίας των παιδιών, αυτά δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως καθώς μπορεί να συμβάλουν πολλοί παράγοντες όπως τα πρότυπα της τηλεόρασης, η πίεση από το σπίτι, τα οικογενειακά προβλήματα ενδεχομένως και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Όμως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι γονείς με τα πρώτα σημάδια πρέπει να σπεύδουν σε ειδικό γιατρό καθώς για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χρειάζεται η συμβολή ειδικών επιστημόνων. Άλλωστε για να καταπολεμηθεί η ασθένεια της ανορεξίας δεν αρκεί η πίεση από το σπίτι για να αρχίσει ένα παιδί να τρώει.
Το αισιόδοξο είναι πάντως πως με βάση τα διεθνή στατιστικά δεδομένα το 70% των παιδιών και εφήβων εμφανίζουν βελτίωση μετά από χρόνια θεραπεία ενώ 8 στους 10 ασθενείς κατορθώνουν τελικά να επανέλθουν στο φυσιολογικό βάρος χωρίς να παρουσιάσουν σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.
Ωστόσο το τραγικό είναι ότι τελικά το 5% των ανηλίκων στο δυτικό κόσμο θα χάσει τελικά τη ζωή του από τις διατροφικές διαταραχές.