Στα επόμενα χρόνια, πριν το 2030, θα ληφθούν παγκόσμια μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή που οφείλεται κατά κύριο λόγο, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σε αυτό συμμετέχει περισσότερο από τις μεταφορές, η κτηνοτροφία.
Τα κτηνοτροφικά ζώα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού, απαιτούν τεράστιες εκτάσεις χορτολιβαδικής γης, εκπέμπουν απίστευτες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, δαπανούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την παραγωγή λιπασμάτων, αγροχημικών, φροντίδας των ζώων κλπ.
Παράλληλα οι δαπάνες για την υγεία των ζώων συνεχώς αυξάνονται, και όλο περισσότερες ζωονόσοι μεταδίδονται στον άνθρωπο ενώ συγχρόνως η κακοποίηση των κτηνοτροφικών ζώων αποτελεί πραγματική μάστιγα (σφαγεία κλπ).
Η αστικοποίηση περιορίζει όλο και περισσότερο τις εκτάσεις γης που διατίθενται για κτηνοτροφία και να μη ξεχνάμε ότι ο Κορωνοϊός προήλθε από τις νυχτερίδες επειδή ο άνθρωπος κατέστρεψε δάση, βιότοπους κλπ – ήρθε δηλαδή ο άνθρωπος πολύ κοντά στο φυσικό περιβάλλον των άγριων ζώων και κάποια στιγμή ο Κορωνοϊός που ζει μαζί με τις νυχτερίδες χωρίς να τις προσβάλει, πήδηξε από μια νυχτερίδα σε έναν άνθρωπο και έτσι προκλήθηκε η πανδημία σε όλο τον πλανήτη.
Η κακή διατροφή, από κάθε είδους κρέατα ευθύνεται περισσότερο από το 60% των ασθενειών
“Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από το 60% των κάθε είδους ασθενειών οφείλονται στην κακή διατροφή από κάθε είδους κρέατα και κρεατοσκευάσματα“, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ -πρώην Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός, προσθέτοντας:
“Η υπέρταση οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η χοληστεριναιμία, η παχυσαρκία, ορισμένες μορφές καρκίνου κλπ. οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αλόγιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων”.
Τέλος, οι ιχθυοκαλλιέργειες, με την πρωτοφανή εξάπλωση τους κοντά στις ακτές, ρυπαίνουν όλο και περισσότερο το θαλάσσιο περιβάλλον και τα ιχθυρά αυτών περιέχουν όλο και περισσότερο τοξικές ουσίες.
Παραγωγή ζωικών τροφίμων από το φυτικό βασίλειο και τα βλαστοκύτταρα ζώων
“Για όλους τους παραπάνω λόγους, η παραγωγή ζωικών τροφίμων από το φυτικό βασίλειο και τα βλαστοκύτταρα ζώων συνεχώς θα αυξάνεται, έως ότου μια ημέρα καθιερωθεί νομοθετικά“, επισημαίνει ο κ. Κατσαρός.
Ήδη εταιρείες παράγουν κιμά, κρέας κόκκινο και λευκό, γάλα, γαλακτοκομικά, ψάρια, αυγά κλπ. από φυτικά συστατικά και βλαστοκύτταρα.
Στην συνέχεια, παρουσιάζονται μερικές από τις πρόσφατες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που παράγουν ζωικά τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο και από βλαστοκύτταρα ζώων.
Χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων αυτών είναι:
– εκμετάλλευση και εφαρμογή μιας ιδέας,
-λίγο προσωπικό,
– πλανητική διάθεση του προϊόντος.
Mister Veg. Έτος ίδρυσης 2018. Ινδία.
Η Mister Veg ιδρύθηκε για να παράγει κρέας και κρέας ψαριού από φυτικά συστατικά και προσφορά αυτών ως ετοίμων φαγητών χωρίς συντηρητικά και χωρίς διατήρηση σε ψυγείο, για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο.
Βάση των προϊόντων αυτών είναι σόγια ,φασόλια διαφόρων ειδών, καρότα και βότανα για χρώμα και γεύση.
Hooked: Έτος ίδρυσης το 2019, με έδρα τη Στοκχόλμη, Σουηδία.
Η Hooked παράγει από φυτά, ψαρικά πλούσια σε πρωτεΐνη και ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.
Τα πρώτα προϊόντα ήταν τόνος και σολομός.
Ο σολομός και ο τόνος, έχουν ως βάση τη σόγια, ενώ προστίθενται χρωστικές από καρότα και βότανα ως γευστικά συστατικά.
MeetJack: Έτος ίδρυσης, 2019, με έδρα το Χάρλεμ στην Ολλανδία.
Η Meet Jack παράγει ζωικά τρόφιμα από το φυτό αρτοκαρπός (jackfruit), όπως ολλανδικούς κεφτέδες, κροκέτες και μπιφτέκια.
Ο αρτοκαρπός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Heuros: Έτος ίδρυσης 2018, με έδρα τη Brisbane στην Αυστραλία.
Η Heuros βασίζεται στην παραγωγή κυτταροκαλλιεργειών από κυτταρικός σειρές μυών (βλαστοκύτταρα) βοοειδών ή κοτόπουλων, μέσα σε διάλυμα που δεν περιέχει ζωικά συστατικά, ή γενετικά τροποποιημένα υλικά ή υλικά γενετικής μηχανικής.
Από την τεχνολογία αυτή παράγεται από μυϊκή μάζα, μοσχαριών ή κοτόπουλων .
Live Green. έτος ίδρυσης το 2019, με έδρα το Σαντιάγο στη Χιλή.
H Live Green Co, παράγει κρεατικά τρόφιμα από κόκκινα φασόλια και τροπικά φυτά μορίγκα και τούλσι (mungbeans, moringa,tulsi).
Με απλές βιοτεχνολογικές διεργασίες, παράγει από τα φυτικά αυτά προϊόντα ζωικά τρόφιμα, χωρίς γλουτένη, με μη μεταλλαγμένη σόγια, που συσκευάζονται σε μη πλαστικές συσκευασίες.
Remilk: Έτος ίδρυσης το 2019 ,με έδρα το TelAviv στο Ισραήλ.
Η Remilk με ενζυματική τεχνολογία (fermentation) αναπαράγει πρωτεΐνες γάλακτος χωρίς την παρέμβαση αγελάδων και παράγει γαλακτοκομικά όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμες κλπ, που έχουν την ίδια γεύση με τα αντίστοιχα ζωικά προϊόντα και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.
Η βάση των προϊόντων αυτών είναι φυτά, είδη χορταρικών που με τους κατάλληλους μύκητες και βακτήρια παράγουν τελικά γάλα κλπ.
Zveetz: Έτος ίδρυσης το 2018, με έδρα στο Βερολίνο, Γερμανία.
Η Zveetz είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που παράγει γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη όπως φυτική μους από καρύδα, βανίλια, φιστίκια, στέβια και βύνη μπύρας.
Wholy food: Έτος ίδρυσηςτο 2020, με έδρα το Παρίσι, Γαλλία.
H Whooly food παράγει φυτική μαγιονέζα, τζατζίκι, και κάθε είδους φυτικές σάλτσες από λαχανικά.
Devon Garden: Έτος ίδρυσης το 2018, με έδρα στο Exeter, Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εταιρεία Devon Garden παράγει φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα με διαδικασίες εκχύλισης (απομόνωσης) από χυμό κίτρινων μπιζελιών που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
ILoveY ou Vegie Much: Έτος ίδρυσης το 2019, με έδρα το Βερολίνο, Γερμανία.
Η εταιρεία ILove You Vegie Much, παράγει φυτικά προϊόντα, πλούσια σε πρωτεΐνες για μωρά από 6 έως 24 μηνών.
Ένα βιολογικό πρωϊνό δημητριακών είναι το κύριο προϊόν.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Νίκος Κατσαρός αναφέρει:
“Τα μέχρι σήμερα εμφανιζόμενα μειονεκτήματα ότι είναι προϊόντα υπερ-επεξεργασμένα με υψηλές τιμές και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού καθώς και κεκορεσμένων λιπαρών πρέπει να ξεπερασθούν, καθώς και η χρησιμότητα τους στην υγεία πρέπει να επιβεβαιωθεί.
Οι ελληνικές εταιρείες που καλλιεργούν βότανα, ή παράγουν συστατικά βοτάνων, ή ρητίνες, μπορούν άμεσα να επιδιώξουν συνεργασίες με εταιρείες παραγωγής ζωικών τροφίμων από φυτικές ουσίες, διότι όλες αυτές χρειάζονται συστατικά βοτάνων για χρώμα, γεύση, υφή και σύσταση κλπ..”
Μονόδρομος σε λίγα χρόνια η παραγωγή ζωικών τροφίμων από φυτά
Τα ΑΕΙ σε συνεργασία με βιομηχανίες τροφίμων , θα πρέπει να αναπτύξουν έρευνα R&D για τη συμμετοχή της βιομηχανίας τροφίμων στην παραγωγή ζωικών τροφίμων από φυτά, που σε λίγα χρόνια θα είναι μονόδρομος.
“Η πολιτεία να καθιερώσει κίνητρα και θεσμικό πλαίσιο για τη συμμετοχή των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων στην εξελισσόμενη επανάσταση της γεωργικής παραγωγής «ζωϊκά τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο» και βλαστοκύτταρα¨, επισημαίνει ο κ. Κατσαρός, προσθέτοντας:
“Η πολιτεία πρέπει άμεσα να καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής αλλά και παραγωγής ζωικών προϊόντων από φυτικά συστατικά και βλαστοκύτταρα.
H μέθοδος παραγωγής ,η επεξεργασία ,τα συστατικά και η ονομασία είναι μόνο μερικά από τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να αναφέρονται και στην ετικέτα“.