Μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τον οργανισμό αφού βασίζεται σε φυσικές τροφές και φυτικές αποκλείοντας αυτόματα πηγές λιπαρών όπως το κρέας, τα αλλαντικά, το τυρί κλπ. Παρ όλα αυτά η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις στον οργανισμό αν δεν πραγματοποιείται σωστά και δεν καταναλώνονται βασικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, «καλά» λιπαρά και άλλα.
Οι χορτοφαγικές διατροφές:
- Περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων
- Περιέχουν χαμηλά ποσοστά λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων και trans λιπαρών
- Τα λιπαρά, που περιλαμβάνει μια χορτοφαγική διατροφή, ανήκουν κυρίως στην ευεργετική κατηγορία των μονο-ακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών
- Περιέχουν ελάχιστη χοληστερόλη
- Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες
- Περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά
- Οφέλη της χορτοφαγίας για την υγεία
Για τους παραπάνω λόγους, οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά διαφόρων χρόνιων ασθενειών όπως:
- καρδιαγγειακά νοσήματα
- υπέρταση, διαβήτη
- παθήσεις πεπτικού
- αυτοάνοσα νοσήματα
- αλλεργίες
- άνοια
- ορισμένους τύπους καρκίνου (π.χ. καρκίνο παχέος εντέρου) κ.ά.
- Oλοκληρώνοντας την ανάγνωση του άρθρου έχετε τη δυαντότητα να δείτε περισσότερα στο infographic της χορτοφαγίας.
Είναι ασφαλής η χορτοφαγική διατροφή;
Έγκριτοι διαιτολογικοί φορείς, όπως για παράδειγμα ο Αμερικάνικος Διαιτολογικός Σύλλογος, έχουν υποστηρίξει ότι μια σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα, αποτελεί μια υγιεινή και θρεπτικά επαρκή διατροφή
Μάλιστα, μια χορτοφαγική διατροφή είναι δυνατό να βοηθήσει στην πρόληψη και στη θεραπεία συγκεκριμένων παθολογικών καταστάσεων.
Μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα, η οποία έχει συνταχθεί από έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, όπως την παιδική και εφηβική ηλικία, για τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες, καθώς και για τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους.
Φυτικές πηγές πρωτεΐνης
Πολλοί πιστεύουν ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσα από την πρόσληψη κρέατος. Αυτή όμως η πεποίθηση δεν είναι ακριβής, μιας και όλες οι φυτικές τροφές, με εξαίρεση τα φρούτα, περιέχουν πρωτεΐνη. Πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι:
- *τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια)
- ο αρακάς
- η σόγια και τα προϊόντα της (τυρί τόφου, τέμπε) και
οι ξηροί καρποί
Αξιοποιείστε τις συμπληρωματικές πρωτεΐνες
Ενώ μια φυτική τροφή από μόνη της δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού στα απαραίτητα αμινοξέα, σε συνδυασμό με κάποιο άλλο φυτικό τρόφιμο, μπορεί να εφοδιάσει πλήρως τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Για παράδειγμα, τα δημητριακά, που περιέχουν μικρή ποσότητα από το αμινοξύ λυσίνη, μπορούν να συμπληρωθούν από τα όσπρια, που περιέχουν επαρκείς ποσότητες λυσίνης. Από την άλλη, το χαμηλό επίπεδο του απαραίτητου αμινοξέος μεθειονίνη στα όσπρια, αντισταθμίζεται από την υψηλή συγκέντρωσή του στα δημητριακά.
Επάρκεια σιδήρου στη χορτοφαγία
Σχετικά με τον σίδηρο, αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο, το οποίο αποτελεί συστατικό της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων, με την αποστολή να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Όταν οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού εξαντληθούν, δεν παρέχεται αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα. Έτσι, προκαλείται η σιδηροπενική αναιμία, με κυριότερο χαρακτηριστικό, την έντονη κούραση.