Το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες τάσεις υγιεινής διατροφής της χρονιάς. Σύμφωνα με το New Hope Network, η βιομηχανία απολάμβανε παραγωγή ρεκόρ και οι πωλήσεις συσκευασμένων καταναλωτών αυξήθηκαν 30 έως 40 τοις εκατό το 2020, σε σύγκριση με το 2019.
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη ζήτηση για όλα τα φυσικά τρόφιμα – όπως φυσικά γλυκαντικά – και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πλεονεκτημάτων του σιροπιού σφενδάμου. Αλλά είναι υγιεινό το σιρόπι σφενδάμου;
Αυτό το σαφώς γευστικό, όμορφο και θρεπτικό γλυκαντικό αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά νοικοκυριά για γενιές και έχει μια πολύ μακρά ιστορία.
Σύμφωνα με την Επέκταση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Michigan (MSU), το σιρόπι σφενδάμου παρασκευάστηκε από ιθαγενείς Αμερικανούς πολύ πριν οι Ευρωπαίοι εγκατασταθούν στην Αμερική.
Άφηναν το χυμό έξω στο κρύο για να παγώσει και με αυτή τη διαδιασία το νερό διαχωριζόταν από τη ζάχαρη, επιτρέποντάς τους να συμπυκνώσουν το γλυκαντικό. Μια άλλη μέθοδος περιελάμβανε την εξάτμιση του νερού χρησιμοποιώντας θερμές πέτρες.
Ενώ η τεχνολογία έχει επηρεάσει τον τρόπο παραγωγής σιροπιού σφενδάμου, η συνολική διαδικασία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.
Οι θεριστές σιροπιού σφενδάμου χτυπούν τα δέντρα σφενδάμου για να συλλέξουν το χυμό τους, το οποίο ρέει μόνο για λίγο όταν οι θερμοκρασίες είναι σωστές.
Η αντίστροφη όσμωση φιλτράρει το χυμό, αφαιρεί το νερό και στη συνέχεια βράζει ή θερμαίνεται με ατμό και φιλτράρεται. Η παραγωγή ενός λίτρου σιροπιού μπορεί να απαιτεί έως και 40 λίτρα χυμού, σύμφωνα με το Maple From Canada.
Οι καλύτεροι τύποι δέντρων σφενδάμου είναι η ζάχαρη και ο μαύρος σφένδαμος, που συνήθως παράγουν τον πιο γλυκό χυμό, σύμφωνα με την επέκταση MSU. Ωστόσο, τα κόκκινα και ασημένια πλατάνια είναι επίσης πηγές χυμού.
Ο Καναδάς παράγει πάνω από το 70% του σιροπιού σφενδάμου στον κόσμο, κυρίως στο Κεμπέκ. Στις ΗΠΑ, το Βερμόντ παράγει τα περισσότερα, αν και άλλες πολιτείες παράγουν σιρόπι σφενδάμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Μέιν, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Νιού Χάμσαϊρ.
Τύποι σιροπιού σφενδάμου
Το 2015, οι παραγωγοί σε όλη τη Βόρεια Αμερική συμφώνησαν σε πρότυπα για τους βαθμούς σιροπιού σφενδάμου. Οι τέσσερις βαθμοί περιλαμβάνουν χρυσό, κεχριμπάρι, σκοτεινό και πολύ σκοτεινό, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Και οι τέσσερις παράγονται με τον ίδιο τρόπο. το χρώμα προέρχεται από τη θερμοκρασία και τη μικροβιακή δραστηριότητα στο σιρόπι.
Θρεπτική αξία του σιροπιού
Ένα τέταρτο φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου περιέχει περίπου 200 θερμίδες, 0 γραμμάρια πρωτεΐνης, 53 γραμμάρια υδατανθράκων (17 τοις εκατό του DV), 0 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια ινών και 53 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με το USDA.
Για ένα τέταρτο φλιτζάνι αυτού του γλυκού υλικού, παίρνετε πολλούς υδατάνθρακες, χωρίς πρωτεΐνες, ουσιαστικά χωρίς λίπος και χωρίς ίνες. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι το σιρόπι σφενδάμνου αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και ζάχαρη.
Ωστόσο, το σιρόπι σφενδάμνου έχει πολλά μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων 60 mg ασβεστίου (6 τοις εκατό του DV), 175 mg καλίου (5 τοις εκατό του DV), 1,8 mg μαγγανίου (95 τοις εκατό του DV) και 1,08 mg σιδήρου (6% του DV). Αυτό το ξεχωρίζει από την εκλεπτυσμένη λευκή ζάχαρη.
Τα οφέλη για την υγεία του σιροπιού σφενδάμνου
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014, στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, διαπίστωσε ότι μεταξύ 35 δειγμάτων από το Νότιο Οντάριο, τα πιο σκούρα σιρόπια σφενδάμνου περιείχαν υψηλότερο αντιοξειδωτικό δυναμικό, επιπλέον του φωσφόρου, του ασβεστίου και της συνολικής περιεκτικότητας σε ορυκτά.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ένα από τα αστέρια του σιροπιού σφενδάμνου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις καναδικές εκδόσεις της υπηρεσίας δασών διαπίστωσε ότι το γλυκαντικό μπορεί να συσκευάσει δεκάδες μοναδικά αντιοξειδωτικά.
Μια κουταλιά της σούπας παρέχει επίσης πάνω από το 30 τοις εκατό του DV για το μαγγάνιο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία των οστών, την παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση πληγών. Το σιρόπι σφενδάμου παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και ψευδαργύρου.
Ένα άλλο πιθανό διατροφικό όφελος που πρέπει να σημειωθεί: Το σιρόπι σφενδάμου έχει γλυκαιμικό δείκτη 54 σε σύγκριση με 65 για επιτραπέζια ζάχαρη. Ως αποτέλεσμα, το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα ελαφρώς πιο αργά από το κανονικό σάκχαρο. Τούτου λεχθέντος, κάθε σάκχαρο αυξάνει ακόμα το σάκχαρο στο αίμα. (Εδώ είναι εύκολα ανταλλακτικά για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης.)
Είναι υγιεινό το σιρόπι σφενδάμου;
Αν και το σιρόπι σφενδάμου είναι το γλυκαντικό μου ως διαιτολόγος, θα πρέπει να το απολαύσετε μόνο με μέτρο. Όταν ρίχνετε σιρόπι σφενδάμου σε ένα πιάτο στο σπίτι ή όταν προστίθεται σε προϊόντα όπως granola ή ενεργειακά μπαρ, θεωρείται “προστιθέμενη ζάχαρη” αντί της φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται εγγενώς στα φρέσκα φρούτα.
Η American Heart Association προτείνει τον περιορισμό της προστιθέμενης κατανάλωσης ζάχαρης σε όχι περισσότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες ή εννέα για τους άνδρες.
Αυτό οφείλεται στη σχέση μεταξύ της υπερβολικής προσθήκης ζάχαρης και του κινδύνου παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με το περιοδικό Circulation. (Έτσι η ζάχαρη μπορεί να σε κάνει να αρρωσταίνεις.)
Πώς να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι σφενδάμου
Το σιρόπι σφενδάμου είναι απίστευτα ευέλικτο, συνδυάζεται καλά σε μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά και αλμυρά πιάτα – από πλιγούρι βρώμης και τηγανίτες έως σάλτσα σαλάτας, φασόλια BBQ, γλυκοπατάτες, κοκκινιστό χόρτα, ψωμί καλαμποκιού, επιδόρπια και ακόμη και κοκτέιλ. Μου αρέσει επίσης να προσθέτω σιρόπι σφενδάμνου στον καφέ μου ή στα λαχανικά.
Για μια απλή γλυκιά και αλμυρή σάλτσα, χτυπήστε ελαφρά το σιρόπι σφενδάμου με ξύδι καστανό ρύζι, φρέσκο χυμό πορτοκάλι, φρέσκια τριμμένη ρίζα τζίντζερ, κιμά, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε σε σοταρισμένα λαχανικά – όπως κρεμμύδι, μπρόκολο, πιπεριά, σπανάκι και μαύρα μάτια μπιζέλια – και σερβίρετε πάνω από καστανό ρύζι. γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.
Για γρήγορα μπισκότα χωρίς συστατικά τριών συστατικών, συνδυάστε το σιρόπι σφενδάμου με βούτυρο καρύδι και είτε αλεύρι αμυγδάλου ή αλεύρι βρώμης.
Τα premium σιρόπια σφενδάμου κάνουν επίσης φανταστικά δώρα. Ρίξτε μια ματιά στο σιρόπι σφενδάμνου του Βερμόντ με βιολογικά βαρέλια της Maple Guild (14 $).
Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε στη δική σας αποθήκευση, λάβετε υπόψη ότι το σιρόπι σφενδάμνου δεν έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με το USDA, το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να διατηρηθεί κλειστό στο ντουλάπι σας για περίπου ένα έτος. Αποθηκεύστε τα ανοιχτά μπουκάλια σιρόπι στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για έως και 12 μήνες. (Εδώ είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης.)
Συμπέρασμα
Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα καλό υποκατάστατο ζάχαρης, με μέτρο. Αν και είναι πιο θρεπτικό από τη λευκή ζάχαρη, εξακολουθεί να θεωρείται «προστιθέμενη ζάχαρη», σε αντίθεση με το φυσικό είδος που βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα. Διατηρήστε τα μεγέθη της μερίδας σας και απολαύστε!