Ακόμη και ένας μαθητής γνωρίζει ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση γάλακτος και ρέγγας μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά εκτός από αυτόν τον συνδυασμό υπάρχουν πολλά προϊόντα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.
Τρώγοντάς τα μαζί, διαταράσσουν τις φυσικές διαδικασίες του πεπτικού συστήματος και μπορούν να οδηγήσουν σε κακή υγεία. Διαβάστε προσεκτικά τις συστάσεις των ειδικών διατροφής και μάθετε ποιους συνδυασμούς τροφών πρέπει να αποφεύγετε.
Σάντουιτς + καφές
Ένα γρήγορο πρωινό εν κινήσει, όταν δεν υπάρχει καθόλου χρόνος, είναι συχνά ένα σάντουιτς με τυρί και καφέ. Και αμέσως μπορείτε να αποχαιρετίσετε όλες τις χρήσιμες ιδιότητες του τυριού.
Οι απλοί υδατάνθρακες, που περιέχονται στο ψωμί, εμποδίζουν την αφομοίωση του ασβεστίου και έχουν το δικό του όφελος στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Και αν προσθέσετε τον στιγμιαίο καφέ, τότε αυτή η διαδικασία είναι εντελώς ανώφελη.
Συμβουλή: Αν πραγματικά δεν μπορείτε να «ξεφύγετε» από αυτόν τον συνδυασμό, μπορείτε τουλάχιστον να αντικαταστήσετε τον καφέ με λευκό ή πράσινο τσάι.
Ντομάτες + αγγούρια
Η αγγουροντομάτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής το καλοκαίρι και βρίσκεται σε σχεδόν κάθε τραπέζι. Αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάμιξη αυτών των λαχανικών διακόπτει τις βιοχημικές αντιδράσεις του σώματος.
Σχηματίζονται επιπλέον άλατα, αναπτύσσεται πρήξιμο με την πάροδο του χρόνου και οι χρήσιμες βιταμίνες δεν απορροφώνται πλήρως.
Συμβουλή: Αξίζει να τρώτε τρόφιμα ξεχωριστά. Μπορείτε να κάνετε τη μία μέρα σαλάτα από ντομάτες και χόρτα, και άλλη μέρα από αγγούρια.
Πατάτες + κρέας
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τηγανιτές πατάτες με κρέας; Αλλά αυτός είναι ένας πολύ δύσκολος συνδυασμός για το σώμα. Το άμυλο (πατάτα) απαιτεί ένα αλκαλικό πεπτικό μέσο για την πέψη και η πρωτεΐνη ένα οξύ.
Μαζί, παραμένουν κολλημένα στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα: καούρα, τυμπανισμό, αέρια ή άλλες διαταραχές.
Συμβουλή: Με το κρέας ταιριάζουν καλύτερα τα μη αμυλώδη λαχανικά: σπαράγγια, μπρόκολα, κουνουπίδια, πράσινα φασολάκια, φυλλώδη χόρτα, κολοκυθάκια.
Φαγόπυρο + γάλα
Το φαγόπυρο περιέχει σίδηρο, ενώ το γάλα ασβέστιο. Φαίνεται ότι αν τα συνδυάσετε μαζί, θα έχετε ένα εξαιρετικά ωφέλιμο μείγμα. Ωστόσο, ο σίδηρος και το ασβέστιο είναι κακοί φίλοι και παρεμβαίνουν στην αμοιβαία αφομοίωση.
Τρώγοντάς τα μαζί, εξουδετερώνουμε τις χρήσιμες ιδιότητές τους. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν λαμβάνει κανένα ιχνοστοιχείο.
Συμβουλή: Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Μακαρόνια + κιμάς
Για παρόμοιο λόγο, αξίζει επίσης να μιλήσουμε για τα ζυμαρικά με κιμά. Οι σιελογόνες αδένες εκκρίνουν ένζυμα πτυλαλίνης και αμυλάσης, τα οποία καταστρέφουν τους αμυλούχους υδατάνθρακες (μακαρόνια) σε απλά σάκχαρα.
Η κάλυψη πρωτεϊνικών προϊόντων (κρέας) με σάκχαρα δημιουργεί επικίνδυνες ενώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συμβουλή: Προτιμήστε να φάτε τα ζυμαρικά με κάποια κόκκινη σάλτσα με βότανα και μπαχαρικά.
Μπύρα + αλατισμένοι ξηροί καρποί
Όλοι γνωρίζουν πως πίνοντας μπύρα, το χέρι ακούσια πάει να φάει αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Και αυτό το αντανακλαστικό το γνωρίζουν τα μπαρ και τα εστιατόρια.
Τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι δεν είναι μόνο επιβλαβή για το σώμα από μόνα τους, αλλά προκαλούν επίσης αφυδάτωση και διεγείρουν την παραγγελία του επόμενου ποτηριού.
Συμβουλή: Ίσως να πιείτε ένα μη αλκοολούχο ποτό αντί για μπύρα;
Γαλακτοκομικά + ανανάς
Τα ξινά φρούτα επιβραδύνουν την πέψη και καλύτερα να τα αποφεύγετε για πρωινό. Επιπλέον, στη σύνθεση του ανανά περιλαμβάνεται το ένζυμο της βρομελίνης, η οποία σε συνδυασμό με τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
Συμβουλή: Αντί για ανανά, προσθέστε καλύτερα αποξηραμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα.
Γάλα + μπανάνα
Ο συνδυασμός γάλακτος και μπανάνας έχει γίνει δημοφιλής σε όσους υποστηρίζουν του υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, όλα τα φρούτα, ειδικά τα γλυκά, πρέπει να τα τρώμε ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα.
Παραμένουν στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνεται αργή πέψη και απορροφούνται ελάχιστα όταν συνοδεύονται με άλλα τρόφιμα. Το γάλα είναι επίσης καλύτερο να χρησιμοποιείται από μόνο του.
Σοκολάτα
ΝΑΙ με καφέ
ΝΑΙ με μπαχαρικά
ΟΧΙ με γάλα
ΟΧΙ με αποξηραμένα φρούτα
Λάχανο
ΝΑΙ με ψάρια
ΝΑΙ με τυρί
ΟΧΙ με όσπρια
ΟΧΙ με αβγό
Φρούτα του δάσους
ΝΑΙ με ξηρούς καρπούς: Ένα μπολάκι με φρούτα του δάσους, ψιλοκομμένα αμύγδαλα, καρύδια ή φουντούκια είναι ένας συνδυασμός που κερδίζει.
Η βιταμίνη C σ’ αυτά στην πραγματικότητα ενισχύει εξαιρετικά την απορρόφηση ασβεστίου, μαγγανίου, σεληνίου και χαλκού που έχουν οι γεμάτοι καλά λιπαρά ξηροί καρποί.
ΝΑΙ με βότανα και μπαχαρικά
ΟΧΙ με φρουτοσαλάτα
ΟΧΙ με παγωτό
Δημητριακά ολικής αλέσεως
ΝΑΙ με πικρά λαχανικά
ΝΑΙ με όσπρια
ΟΧΙ με σπανάκι: Το σιτάρι, η βρόμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι, η σίκαλη, το ρύζι και τα υπόλοιπα σιτηρά, όπως και το σπανάκι, περιέχουν φυτικό οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.
ΟΧΙ με φρούτα: Δεν είναι ιδανικός συνδυασμός για δύο λόγους: Η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει εντερικές διαταραχές, ενώ παράλληλα και τα δύο περιέχουν αρκετά σάκχαρα.
Σπανάκι
ΝΑΙ με λεμόνι
ΝΑΙ με κολοκύθα
OXI με τυρί: Δε θεωρείται από τους καλύτερους συνδυασμούς, γιατί το ασβέστιο από το τυρί και τα γαλακτοκομικά δεσμεύεται σε μεγάλο ποσοστό από το οξαλικό οξύ που βρίσκεται στο σπανάκι, με αποτέλεσμα να μην απορροφάται μεγάλη ποσότητα ασβεστίου. Για τον ίδιο λόγο δεν ταιριάζει και το παντζάρι με τα γαλακτοκομικά.
ΟΧΙ με αβγό: Και πάλι το φυτικό και το οξαλικό οξύ από το σπανάκι εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του ιωδίου που περιέχει το αβγό.