Η ωμοφαγία αποτελεί ένα είδος δίαιτας (με την έννοια του μοτίβου διατροφής) κατά το οποίο το άτομο καταναλώνει αποκλειστικά ωμές, ανεπεξέργαστες ή ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές. Αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε τρόφιμο έχει επεξεργαστεί σε θερμοκρασίες μικρότερες των 40-48ο C και δεν έχει υποστεί άλλου είδους επεξεργασία όπως παστερίωση ή χρήση εντομοκτόνων.
Η ωμοφαγία συνίσταται από άτομα που θεωρούν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν την καταστροφή ενζύμων, χρήσιμων για τον οργανισμό, που περιέχονται στις φυσικές τροφές.
Επιπλέον, στη δίαιτα αυτή επιτρέπονται μόνο φυσικές μέθοδοι επεξεργασίας των τροφίμων όπως το στύψιμο, η αποξήρανση, το μούλιασμα και άλλες μη επεμβατικές μέθοδοι.
Ποιες επιτρέπει;
Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, τα κύρια τρόφιμα που περιλαμβάνει αυτό το μοντέλο διατροφής είναι τα εξής:
- Φρούτα, ωμά, σε χυμούς ή αποξηραμένα
- Λαχανικά
- Ξηρούς καρπούς, ωμούς
- Ωμά δημητριακά, μουλιασμένα
- Ωριμασμένο (αποξηραμένο) κρέας
- Φυτικά γάλατα (όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας κλπ)
- Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης (μη επεξεργασμένο με θερμότητα ή με άλλους διαλύτες)
- Ωμό έλαιο καρύδας
- Ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή άλλα βούτυρα από ωμούς ξηρούς καρπούς
- Φύκια
- Ζυμωμένα προΐόντα (όπως οι πίκλες)
Προαιρετικά:
- Ωμά αυγά
- Γαλακτοκομικά, μη παστεριωμένα
- Ωμό κρέας
- Ωμό ψάρι
Τα παραπάνω ωμά/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 75% της διατροφής του ατόμου.
Από την άλλη πλευρά, αποφεύγονται τα εξής τρόφιμα:
- Μαγειρεμένα σιτηρά, κρέατα, φρούτα και λαχανικά
- Ψημένα προιόντα όπως και ξηροί καρποί
- Επεξεργασμένα κρέατα, έλαια, άλευρα και ζάχαρη
- Ζυμαρικά
- Παστεριωμένοι χυμοί και γαλακτοκομικά
- Καφές και τσάι
- Αλκοόλ και άλλα.
Πλεονεκτήματα
- Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δηλαδή άμεση πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών
- Αποκλείει τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική αξία πχ αλλαντικά, πρόχειρα τρόφιμα, τα οποία οδηγούν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος
- Δεν οδηγεί στην καταστροφή μέρους κάποιων ευαίσθητων (υδατοδιαλυτών) βιταμινών όπως η βιταμίνη C
Μειονεκτήματα
- Το μαγείρεμα συχνά αυξάνει και την απορροφησιμότητα και βιοδιαθεσιμότητα των τροφών
- Επίσης με τη διαδικασία του μαγειρέματος καταστρέφονται τοξικές ουσίες και βακτήρια
- Είναι πολύ δύσκολο να είναι πλήρης: ο αποκλεισμός σημαντικών ομάδων τροφίμων όπως τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, που μόνο με συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αντιμετωπιστούν
- Σημαντική απώλεια βάρους αλλά και σε απώλεια μυικής μάζας (απίσχναση) του οργανισμού
Παρ’όλα αυτά η ωμοφαγική διατροφή μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποιον που θέλει να αποτοξινωθεί άμεσα και γρήγορα.