Το φούσκωμα δεν προκαλείται μόνο από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού. Συχνά παρατηρείται φούσκωμα από την κατανάλωση μίας τροφής με πολλές φυτικές ίνες (βόσπρια, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης), από την απότομη κατανάλωση φαγητού ή υγρών ή από τη λάθος κατάποση. Ωστόσο, πέρα από αυτές τις κάπως προφανείς αιτίες υπάρχουν και άλλες που μάλλον δεν περιμένατε!
1. Ανθρακούχο νερό
Αν το καλοσκεφτείτε είναι λογικό ένα ποτό –έστω κι αν είναι απλό νερό– με ανθρακικό να προκαλεί φούσκωμα. Αυτό ισχύει γενικώς για όλα τα αφρώδη ποτά (αναψυκτικά, σαμπάνια κ.λπ.).
2. Πίνετε με καλαμάκι
Όταν πίνετε με το καλαμάκι καταπίνετε παραπανήσιο αέρα, ο οποίος φτάνει στο στομάχι και σας φουσκώνει.
3. Φάγατε τυρί
Μήπως έχετε ευαισθησία στη λακτόζη και δεν το ξέρετε; Η δυσανεξία βέβαια εκδηλώνεται συνήθως με πιο εμφανή συμπτώματα (π.χ. διάρροια, ναυτία, κράμπες στην κοιλιά), άρα είναι και πιο εύκολο να διαγνωστεί, η ευαισθησία είναι πιο ήπια, άρα και πιο εύκολο να περάσει απαρατήρητη.
4. Φάγατε τσίχλα
Ορισμένες τσίχλες περιέχουν σορβιτόλη, ένα σάκχαρο που σε πολλά άτομα προκαλεί φούσκωμα και άλλες γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Η σορβιτόλη βρίσκεται επίσης ως πρόσθετο σε ορισμένα επιδόρπια.
5. Φάγατε μήλο
Η υγιεινή σας επιλογή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ! Το μήλο είναι φυσικά εξαιρετικά θρεπτικό, όμως ο συνδυασμός πολλών φυτικών ινών και φρουκτόζης που περιέχει συνεπάγεται ότι μεταβολίζεται με αρκετά αργό ρυθμό. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην πεινάσετε, μπορεί όμως να σας προκαλέσει και ένα ελαφρύ φούσκωμα για κάποια ώρα.
Φρούτα και λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα
Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι η σημαντική ποσότητα φυτικών ινών αλλά και φυσικών σακχάρων που υπάρχουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά τα καθιστούν ακατάλληλη επιλογή πριν την παραλία, καθώς προκαλούν φούσκωμα.
1. Αγκινάρα
Η αγκινάρα περιέχει ολιγοσακχαρίτες, ένα είδος σακχάρων που δεν διασπάται από τα ένζυμα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Αποτέλεσμα είναι να φτάνουν μέχρι το έντερο ακέραια, περιμένοντας να διασπαστούν από τα βακτήρια που ζουν εκεί. Η διαδικασία αυτή ευθύνεται για το ενοχλητικό φούσκωμα.
2. Καρότο
Το καρότο είναι πολύ θρεπτικό, όμως όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί φούσκωμα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ωμά καρότα παρέχει περίπου 12 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 4 είναι φυτικές ίνες. Τα λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες προκαλούν φούσκωμα επειδή τα βακτήρια του εντέρου παράγουν αέρια όταν τα διασπούν.
3. Μπρόκολο
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, περιέχουν όμως ένα σύνθετο σάκχαρο (raffinose) που διασπάται δύσκολα, ιδιαίτερα από τα άτομα που έχουν ευαίσθητο στομάχι.
5. Βατόμουρα
Τα βατόμουρα, όπως όλα τα μούρα, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όμως τα σάκχαρα που περιέχουν (πολυόλες ή πολυαλκοόλες) διασπώνται μόνο μερικώς από το λεπτό έντερο. Τα υπολείμματά τους απορροφούν νερό και ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.
6. Μάνγκο
Το γλυκό εξωτικό φρούτο περιέχει κυρίως φρουκτόζη και λιγότερη γλυκόζη. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει στο φούσκωμα και στην παραγωγή αερίων.