Λέγεται ότι το να αραιώσεις μαγειρική σόδα σε νερό, ή σε μηλόξυδο, ή σε χυμό λεμονιού και την πιείς με άδειο στομάχι το πρωί, συμβάλλει στο να χάσεις πιο εύκολα τα περιττά κιλά. Βέβαια, αυτή την τακτική την έχουμε ακούσει και άλλες φορές εξαιρουμένης της σόδας. Και αυτό γιατί αν πιείς κάτι αντιξειδωτικό με το που ξεκινήσεις τη μέρα σου κάνεις περισσότερες καύσεις.
Μπορεί όμως η μαγειρική σόδα να συμβάλλει στην απώλεια βάρους;
Ο ισχυρισμός ότι η μαγειρική σόδα, όταν συνδυάζεται με νερό, μηλόξυδο, ή χυμό λεμονιού, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για να σας βοηθήσει να χάσετε σωματικό λίπος, δεν υποστηρίζεται επαρκώς επιστημονικά.
Πιθανότατα έχει κάποιες ελάχιστες άμεσες επιπτώσεις στην απώλεια βάρους
Όλα αυτά βασίζονται στην ιδιότητα της σόδας να κάνει τον οργανισμό αλκαλικό, κάτι που εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει απορριφθεί πολλάκις.
Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυστηρά ελεγχόμενες διαδικασίες για τον έλεγχο των επιπέδων του pH και αυτό που τρώτε ή πίνετε έχει μικρή επίδραση σε αυτό.
Από την άλλη πλευρά, η μαγειρική σόδα μπορεί πράγματι να βοηθήσει σε ενοχλήσεις στο στομάχι, καθώς έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου. Αυτή η χημική αντίδραση δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι ένα αέριο που μπορεί να σας προκαλέσει ρέψιμο. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα στο στομάχι, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στο συνολικό σας λίπος.
Μπορεί να έχει μικρές, έμμεσες επιπτώσεις στην απώλεια βάρους
Η μαγειρική σόδα μπορεί να έχει έμμεσο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους, κυρίως λόγω του υγρού με το οποίο αναμιγνύεται συνήθως, όπως προαναφέρθηκε με το νερό και το λεμόνι κλπ.
Μια δημοφιλής επιλογή είναι να συνδυάσετε τη μαγειρική σόδα με μηλόξυδο. Αυτό, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερη πείνα. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η επίδραση του μηλόξυδου στην απώλεια βάρους είναι περιορισμένη.
Η μαγειρική σόδα αραιώνεται συχνά σε νερό, είτε μόνη της, είτε μαζί με μηλόξυδο ή χυμό λεμονιού. Όταν καταναλώνετε καθημερινά, τέτοια ποτά είναι πιθανό να αυξήσετε και την ημερήσια πρόσληψη υγρών. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τα συνολικά επίπεδα ενυδάτωσης, κάτι που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μειώσει την πείνα, να αυξήσει τον μεταβολισμό και να προωθήσει την απώλεια σωματικού λίπους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πιθανά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους δεν έχουν καμία σχέση με την μαγειρική σόδα αυτή καθαυτή, αλλά περισσότερο με τα άλλα υγρά. Η προσθήκη μαγειρικής σόδας στο διάλυμα προσφέρει μόνο λίγα επιπλέον οφέλη.
Μαγειρική σόδα: Προσοχή στους πιθανούς κινδύνους υγείας
Η υπερβολική πρόσληψη μαγειρικής σόδας σχετίζεται με μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών.
Μεταβολική οξέωση
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μαγειρικής σόδας μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει μεταβολική οξέωση, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός αδυνατεί να ελέγξει το pH του αίματος.
Η μεταβολική οξέωση μπορεί να προκύψει από την υπερβολική πρόσληψη αλκαλικών ενώσεων, όπως η μαγειρική σόδα, και να προκαλέσει:
- μυϊκή αδυναμία
- σπασμούς
- ακανόνιστο καρδιακό παλμό και
- αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι θανατηφόρα!
Υπέρταση και άλλες επιπτώσεις στην υγεία
Η μαγειρική σόδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ως εκ τούτου, η υψηλή πρόσληψη μαγειρικής σόδας μπορεί να προκαλέσει:
- υπέρταση
- συσσώρευση υγρών ή ακόμη και
- καρδιακή ανεπάρκεια σε ορισμένα άτομα
Τα άτομα με αλκοολισμό ή μειωμένη νεφρική λειτουργία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.
Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολίες στην αναπνοή και σπασμούς σε μικρά παιδιά και απαγορεύεται να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες είναι επίσης καλύτερο να την αποφεύγουν.
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και μακροχρόνια ασφάλεια
Η μαγειρική σόδα μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους προτού προσθέσουν μαγειρική σόδα στη διατροφή τους.
Τέλος, υπάρχουν προς το παρόν λίγες πληροφορίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της κατάποσης μαγειρικής σόδας, είτε μόνη, είτε σε συνδυασμό με χυμό λεμονιού, ή μηλόξυδο. Επομένως, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε τέτοια διαλύματα, έως ότου ανακοινωθούν στέρεα επιστημονικά ευρήματα.
Το να κάνετε “αφρόλουτρο” σε νερό με μαγειρική σόδα είναι σίγουρα πιο ασφαλές από την κατάποση. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει τα οφέλη ή τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτήν την πρακτική.