Κυκλοφορούν πολλά γύρω από το θέμα της δίαιτας. Όλοι μας έχουμε ακούσει “ιστορίες επιτυχίας” γύρω από αυτό το θέμα.
Η δίαιτα του αστροναύτη, η χημική δίαιτα, η δίαιτα αστραπή, η.. δίαιτα του ανανά και πάει λέγοντας.
Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη και να δούμε τι απ’ όλα ισχύει πραγματικά και τι όχι. Και προπάντων, πέρα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, τις ευεργετικές και τις καταστροφικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό και στην υγεία μας.
Μύθος 1:
“Ορισμένοι συνδυασμοί τροφών και η αποφυγή κάποιων άλλων συνδυασμών θα με βοηθήσουν να αδυνατίσω γρηγορότερα.”
Παρότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για τον συνδυασμό αμύλου και πρωτεϊνης και το γεγονός ότι οδηγεί σε αύξηση βάρους και καλό θα ήταν να αποφεύγεται, οι νεώτερες μελέτες στη διαιτολογία αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Στην πραγματικότητα, για να είναι ένα γεύμα πλήρες, χρειάζεται να συνδυαστούν τροφές από όλες τις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτε’ί’νη και λιπαρά) προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει σωστά στις ενεργειακές του ανάγκες. Το κλειδί βρίσκεται στην σωστή αναλογία των θρεπτικών συστατικών.
Αν για παράδειγμα ένα γεύμα είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά και υδατάνθρακες και πολύ φτωχό σε πρωτε’ί’νη τότε θα έχει υψηλή ενεργειακή αξία και δεν θα είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Αν όμως οι αναλογίες των θρεπτικών συστατικών είναι κατάλληλες τότε το γεύμα μπορεί να έχει τη διατροφική του πληρότητα και παράλληλα να είναι κατάλληλο για απώλεια βάρους. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όχι μόνο σε ένα μεμονωμένο γεύμα αλλά και στο σύνολο των γευμάτων της ημέρας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τη διατροφική τους πληρότητα.
Παράδειγμα ‘διατροφικά δυσανάλογου γεύματος’: Τρία φλιτζάνια μακαρόνια με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και μια κουταλιά του γλυκού κιμά.
Μύθος 2:
“Aπορώ πως παχαίνω αφού δεν τρώω πολύ, τρώω μόνο ένα γεύμα την ημέρα το βράδυ και τσιμπολογάω μικρά σνακ καθημερινά.”
Πολλές φορές όταν καταναλώνουμε ασυναίσθητα μικρές ποσότητες πολύ συχνά μέσα στη μέρα και δεν έχουμε ισορροπημένα γεύματα δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνουμε.
Επιπροσθέτως όταν δεν υπάρχει το σωστό διατροφικό σχήμα με το πρωινό – το δεκατιανό- το μεσημεριανό – το απογευματινό και το βραδινό, τότε ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί σωστά και δεν κάνουμε καλές κάυσεις.
Αν αφήνουμε τον οργανισμό μας χωρίς γεύματα μέχρι το βράδυ, τότε συσσωρεύουμε την πείνα μας και καταλήγουμε στο τέλος της ημέρας να τρώμε ένα μεγάλο γεύμα, πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά το οποίο δεν μπορούμε να μεταβολίσουμε καλά, καθώς το βράδυ ο μεταβολισμός μας είναι πιο αργός και δεν έχουμε το χρόνο να κάνουμε τις απαιτούμενες καύσεις γιατί πέφτουμε για ύπνο.
Άρα λοιπόν τα μικρά τσιμπολογήματα και το ένα γεύμα το βράδυ, παρότι μας δίνουν την εντύπωση ότι δεν τρώμε πολύ, αποτελούν αιτία για κακή λειτουργία του μεταβολισμού μας και μειωμένη ικανότητα καύσης του λίπους.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μοιράζουμε την ενέργεια που προσλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μεγαλύτερο μέρος αυτής να το προσλαμβάνουμε μέχρι το απόγευμα και όχι το βράδυ.
Μύθος 3:
“Mπορώ να σταματάω και να συνεχίζω μια δίαιτα όποτε θέλω εγώ χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υγεία μου.”
Σκοπός είναι να μην δείτε τη δίαιτα σαν μια προσωρινή κατάσταση αλλά να μάθετε τις βασικές αρχές του προγράμματος που ακολουθείτε και να μπορέσετε να τις εφαρμόζετε για μια ζωη. Και λέγοντας αυτό δεν εννοούμε ότι οι ποσότητες που θα καταναλώνετε θα είναι οι ίδιες και κατά τη διάρκεια της συντήρησης. Φυσικά, όταν θα έχετε φτάσει στο επιθυμητό βάρος θα μπορείτε να τρώτε περισσότερες τροφές και σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα.
Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσετε το παρόν διατροφικό σχήμα ως προς την τήρηση των πέντε γευμάτων την ημέρα, την κατανάλωση νερού και την περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών και πολυθερμιδικών σνάκ. Ο οργανισμός σας δεν είναι μπαλόνι, για να είναι σε μια διαρκή κατάσταση φουσκώματος και ξεφουσκώματος. Θα νιώσει πολύ καλύτερα αν τον βοηθήσετε να ισορροπήσει σε ένα υγιές και επιθυμητό βάρος.
Μύθος 4:
“Οι γρήγορες δίαιτες είναι οι καταλληλότερες για απώλεια βάρους γιατί το άτομο πετυχαίνει γρήγορα το στόχο του χωρίς να κουράζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.”
Οι γρήγορες δίαιτες που σχετίζονται με μονοφαγικά σχήματα (π.χ. μια μέρα μόνο κοτόπουλο και την επόμενη μόνο αυγά) ή περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων και αυξημένη πρόσληψη πρωτε’ί’νης (όπως η δίαιτα Άτκινς) μπορεί να υπόσχονται θεαματικά και γρήγορα αποτελέσματα όμως έχουν καταστροφική επίδραση στο μεταβολισμό καθώς οδηγούν σε μείωση του μυικού ιστού και απώλεια υγρών κατά συνέπεια το άτομο οδηγείται σε επαναπρόσληψη του βάρους αν ξεκινήσει να τρώει κανονικά.
Επιπροσθέτως οι γρήγορες δίαιτες στερούν από τον οργανισμό βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και επιδρούν αρνητικά στη φυσιολογική λειτουργία του ατόμου προκαλώντας νεύρα, κακή διάθεση, έλλειψη συγκέντρωσης, υπνηλία και αδυναμία.