Η εικόνα του ψυγείου μας μπορεί να «πει» πολλά για τη διατροφική μας συμπεριφορά.
Οι καταναλωτικές επιλογές μας, προδίδουν τη ποιότητα της διατροφής μας.
Ανοίγοντας τη πόρτα ενός ψυγείου γεμάτου με επεξεργασμένα τρόφιμα με ποικιλία συντηρητικών και ενός γεμάτου με βιολογικά και «εκλεπτυσμένα» προϊόντα, βγάζουμε πολλά συμπεράσματα.
Παραθέτουμε κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις καθημερινές μας διατροφικές πρακτικές, είτε θέλουμε να στοχεύσουμε σε ένα χαμηλότερο βάρος, είτε σε ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
–Δημιουργήστε απλούς, κατανοητούς κανόνες ψυγείου σύμφωνους με τις προτροπές των εξειδικευμένων διαιτολόγων.
Για παράδειγμα, απαγορεύονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα με τρανς λιπαρά ή τρόφιμα με λευκά άλευρα.
Επίσης, απαγορεύονται τα τρόφιμα που έχουν πάρα πολλά συστατικά ( στη διατροφική σήμανση ( το οποίο πιθανόν να σημαίνει ότι είναι βαριά επεξεργασμένο τρόφιμο με πολλά συντηρητικά).
–Κατηγοριοποιήστε τους χώρους του ψυγείου, αφήνοντας χώρο για λαχανικά, φρούτα, προϊόντα με ποιοτικότερους υδατάνθρακες και γενικά τρόφιμα υψηλότερης διατροφικής αξίας και μικρότερους χώρους για τρόφιμα υψηλότερων θερμίδων.
Έτσι θα είναι ευκρινέστερα ποια τρόφιμα πρέπει να προτιμούμε και ποια αποφεύγουμε.
Στη κατεύθυνση αυτή μπορούμε να ταξινομήσουμε με παρόμοια λογική ανάλογα το ράφι και τη προσβασιμότητα σε αυτό.
-Προετοιμάζουμε τα γεύματά μας, σε στιγμές που έχουμε άνεση χρόνου.
Για παράδειγμα, κόβουμε το μαρούλι που θα χρειαστούμε τρεις διαδοχικές ημέρες στο κυρίως γεύμα μας και το χωρίζουμε σε περιέκτες.
Γλιτώνουμε έχοντας έτοιμο το σνακ, θα σας κοστίσει λιγότερο αλλά θα σας κάνει να αποφύγετε και την επιλογή έτοιμων σνακ, με περισσότερες θερμίδες χρόνο τόσο από την επεξεργασία όσο και από την όλη διαδικασία, πχ. πιάτα, ξύλα κοπής, μπολ κλπ.
Επίσης, μαγειρεύουμε μία φορά για 2 ημέρες και μεριδοποιούμε αντίστοιχα.
–Προτιμήστε να προετοιμάσετε τα σνακ της επόμενης ημέρας μόνοι σας και τοποθετήστε τα στο ψυγείο ώστε να μην αναγκάζεστε να τρέχετε το πρωί.
Για παράδειγμα, θα εκτιμήσετε περισσότερο μία αραβική πίτα που έχετε προετοιμάσει με τα χέρια σας με αγνά υλικά, παρά μία αντίστοιχη πίτα του εμπορίου.
Επίσης, και πιο βαριά υλικά.
Όταν πεινάμε, οι επιλογές μας είναι πιο «χαλαρές».
Στα πλαίσια της προετοιμασίας θα μπορούσατε να ταιριάξετε εκ των προτέρων συνδυασμούς τροφίμων και να τους έχετε σε έτοιμους προς χρήση περιέκτες, εντός ψυγείου.
Για παράδειγμα μπαστουνάκια καρότου με χούμους ή φλοίδες μήλου με κανέλλα και λίγο φυστικοβούτυρο (το μήλο με λίγο πορτοκάλι ή μανταρίνι, δε μαυρίζει).
-Αντικαταστήστε στο ψυγείο όσα περισσότερα προϊόντα μπορείτε, με τη πιο υγιεινή μορφή τους.
Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με προσεχτική μελέτη στις διατροφικές σημάνσεις.
Κύριοι άξονες είναι η αποφυγή των προϊόντων που έχουν τρανς λιπαρά, όσων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και όσα έχουν πολλά συντηρητικά.
-Τέλος κολλήστε στη πόρτα του ψυγείου οτιδήποτε θα μπορούσε να σας κινητοποιήσει περισσότερο προς τον αγώνα για μια πιο υγιεινή διατροφή.
Για παράδειγμα μια φωτογραφία σας σε λιγότερα κιλά ή το πρόγραμμα διατροφής ή μία κάρτα του εξειδικευμένου διαιτολόγου – διατροφολόγου σας.
Του Θοδωρή Κουτράκου, Κλινικού Διαιτολόγου, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστής Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.