Tα παιδιά που βοηθούν στη προετοιμασία του γεύματος τρώνε περισσότερα λαχανικά σε σύγκριση με όσα δεν συμμετέχουν καθόλου στη διαδικασία του μαγειρέματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Appetite.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο της Nestlé στη Λωζάνη, συνέκρινε τις διατροφικές επιλογές των παιδιών που συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματός τους με αυτά που επιλέγουν όταν δεν έχουν κάποια συμμετοχή.
«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που ήταν στην κουζίνα και μαγείρευαν μαζί με τον γονιό τους έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα από το φαγητό τους και σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών», αναφέρει ο διατροφολόγος Δρ Κλαζιν βαν ντερ Χορστ, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη μελέτη.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά», πρόσθεσε.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η συμμετοχή στη προετοιμασία του γεύματος βελτιώνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών, καθώς τα παιδιά που μαγείρεψαν αισθάνθηκαν περισσότερα θετικά συναισθήματα και υπερηφάνεια για τον εαυτό τους.
Μια άλλη πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης και τη Nestlé και δημοσιεύθηκε στο Public Health Nutrition, έδειξε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών, καταναλώνουν και μεγαλύτερη ποσότητα.
www.health.in.gr