Mπορεί να βγάλει κανείς κανείς τη ζάχαρη εντελώς από τη διατροφή του ή τουλάχιστον να τη μειώσει αποτελεσματικά; Σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους τα πράγματα δεν… είναι τόσο δύσκολα, αρκεί να γίνει η αρχή.
Όσο ο οργανισμός αποτοξινώνεται από αυτήν, τόσο λιγότερο την έχει ανάγκη.
Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη σημασία της ζάχαρης στον οργανισμό έχουν δείξει ότι είναι απαραίτητη σε μικρές ποσότητες για τη φυσιολογική λειτουργία του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνονται τα όρια που θεωρούνται ασφαλή για τον άνθρωπο.
Το τελευταίο επισημαίνεται σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, η οποία έδειξε ότι τα ποντίκια που κατά τη διάρκειά της κατανάλωναν ζάχαρη σε ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για τον άνθρωπο παρουσίασαν τοξικά συμπτώματα και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γιούτα, οι οποίοι υπέβαλαν τα ποντίκια σε ειδικό πρόγραμμα διατροφής με το 25% των θερμίδων να προέρχεται κυρίως από τη ζάχαρη.
Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, το ποσοστό αυτό ορίστηκε επειδή αποτελεί το ανώτατο όριο ασφάλειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο τέλος της μελέτης, η οποία είχε διάρκεια 32 εβδομάδων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια είχαν λιγότερους απογόνους κατά 25%, ενώ είχε μειωθεί ο πληθυσμός των θηλυκών κατά 35%.
Για να κάνουν πιο σαφή τη σημασία των αποτελεσμάτων της μελέτης τους, οι επιστήμονες τόνισαν ότι το παραπάνω ποσοστό (25%) είναι ίσο με την κατανάλωση τριών αναψυκτικών τη μέρα, χωρίς να περιλαμβάνει τη ζάχαρη που προέρχεται από τροφές όπως τα φρούτα.
Εκτός από την κατανάλωση γλυκών και χυμών, η ζάχαρη εισέρχεται στον οργανισμό καθημερινά μέσω του καφέ και άλλων ροφημάτων, καθώς επίσης από προϊόντα όπως οι έτοιμες σάλτσες.
Για να αποφύγει κανείς κάτι τέτοιο, ο ιδρυτής του κέντρου υγείας και ευεξίας Eleven Eleven στη Ν. Υόρκη, δρ Frank Lipman, συνιστά την κατανάλωση τριών μεγάλων ή πέντε μικρών γευμάτων της μέρα με πρωτεΐνες για να μην μειώνονται τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα και να αποφεύγεται η επιθυμία για γλυκό.
Επίσης, προτείνει τροφές στη φυσική τους μορφή, αφού οι επεξεργασμένες συνήθως περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, αλλά και τη χρήση μπαχαρικών στο φαγητό, όπως ο κόλιανδρος, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το γαρίφαλο, τα οποία του δίνουν μαι πιο γλυκιά γεύση και μειώνουν την επιθυμία για ζάχαρη.