Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών επιστημονικών οργανισμών, μια σωστή διατροφή, όπως η μεσογειακή, θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με συγκεκριμένα συστατικά, τα οποία μειώνουν τη χοληστερίνη.
Τέτοια για παράδειγμα είναι οι φυτικές στανόλες. Πρόκειται για συστατικά που βρίσκουμε σε τρόφιμα, κυρίως εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, λευκό τυρί και φυτικές μαργαρίνες.
Η καθημερινή κατανάλωση 2 γρ. φυτικών στανολών, μειώνει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στο αίμα έως και 10 % και είναι μια θεραπευτική επιλογή για την ελάττωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλη, σε συνδυασμό πάντα με την ανάλογη διατροφή.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από κλινική μελέτη ελλήνων επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας, κ. Βασίλειο Άθυρο, η προσθήκη 2 γρ. φυτικών στανολών σε μια υπολιπιδαιμική δίαιτα μειώνει τα επίπεδα ολικής και κακής LDL χοληστερόλης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όσο και η μεσογειακή δίαιτα.