Η κατανάλωση των τροφίμων ύστερα από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης απαγορεύεται. Ωστόσο,σύμφωνα με την Βρετανίδα σύμβουλο προστασίας φυσικών πόρων κάποια προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν και μετά τη λήξη τους καθώς η ημερομηνία προτεινόμενης κατανάλωσης δεν αφορά για όλα τα τρόφιμα την ασφάλεια αλλά τη γεύση.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η Ντάνα Γκάντερς οι τροφές που κάνουνοικονομία στην τσέπη μας αλλά όχι στην υγεία μας είναι οι παρακάτω:
Πατατάκια
Τα πατατάκια από τορτίγια διατηρούνται ακόμη και ένα μήνα μετά την ημερομηνία λήξης, αν και μπορεί να μην είναι τόσο τραγανά και γευστικά.
Σοκολάτα
Η γλυκιά λιχουδιά μπορεί να καταναλωθεί και μετά την ημερομηνία λήξης της. Η λευκή επικάλυψη που συνήθως εμφανίζεται οφείλεται στην έκθεση του προϊόντος στον αέρα.
Αυγά
Σύμφωνα με την Γκάντερς τα αυγά εάν διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου.αντέχουν από τρεις έως πέντε εβδομάδες.
Γάλα
Το γάλα είναι ένα προϊόν που εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς αν έχει χαλάσει. Οδηγός… η μυρωδιά και η κακή γεύση του χαλασμένου γάλακτος. Η καλύτερη θερμοκρασία συντήρησης για το γάλα είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου