Διατροφή

Όλη η αλήθεια για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Όλη η αλήθεια για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Κατά καιρούς, πολλές κατηγορίες έχουν ακουστεί για το κόκκινο κρέας: για το πόσο ασφαλής είναι η συνεχής κατανάλωσή του, ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματός του και οι πιθανές βλαβερές ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νόσου.

Μπορεί λοιπόν η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να σχετιστεί με την αύξηση των καρδιακών ασθενειών ή του καρκίνου;

Όσον αφορά στις καρδιακές παθήσεις, η απάντηση είναι σχετικά προφανής. Ορισμένα κόκκινα κρέατα, που περιέχουν υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη καρκίνου, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στήθους. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θεωρείται ότι ο αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να παράξει ενώσεις που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν καρκίνο.

Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, απαραίτητο συστατικό για τα νεαρά κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, καθώς και για τις εγκύους, που παρουσιάζουν έλλειψή του. O αιμικός σίδηρος που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από τον οργανισμό.

Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12 η οποία βοηθά στο σχηματισμό του DNA και διατηρεί τα νευρικά και ερυθρά κύτταρα υγιή, επίσης περιέχει ψευδάργυρο απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Επιπροσθέτως, το κόκκινο κρέας παρέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για το σχηματισμό των οστών και των μυών.

Ποια είναι η συνιστώμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν μια διατροφή με περιορισμένες μερίδες άπαχου κόκκινου κρέατος. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάψουν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, απλά πρέπει να επιλέξουν σωστά τον τύπο του κρέατος που καταναλώνουν, καθώς και τις μερίδες.

Συστήνεται η κατανάλωση 140-180 γραμ. πρωτεϊνών εβδομαδιαίως, προερχόμενων από διάφορες πηγές τροφίμων, όπως άπαχο κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και θαλασσινά. Το Αμερικάνικό Ινστιτούτο Έρευνας του καρκίνου προτείνει κατανάλωση έως και 150 γρ κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και πλήρη αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και το hot-dog.

Για να χαρακτηριστεί ένα κόκκινο κρέας ως άπαχο, πρέπει να περιέχει λιγότερα από 11,5γρ λίπους ανά 100 γραμμάρια, 5,3 γρ κορεσμένων λιπαρών και λιγότερα από 112 mg χοληστερόλης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα χοιρινά και αρνίσια φιλέτα, καθώς και ο μοσχαρίσιος κιμάς.

Μπορεί στο ψήσιμο στη σχάρα του κόκκινου κρέατος να προκαλέσει καρκίνο;

Οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος των κρεάτων μπορεί να παράγουν ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Πρόκειται για τις λεγόμενες ετεροκυκλικές αμίνες και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή αυτών των επιβλαβών ενώσεων, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές: Επιλέγουμε άπαχα κρέατα, ώστε κατά την διάρκεια του ψησίματος να μειωθεί η πιθανότητα παραγωγής κάπνας, που μπορεί να αφήσει επιβλαβείς ουσίες στο κρέας. Επιλέγουμε σχετικά μέτριες θερμοκρασίες ψησίματος και όχι άμεση έκθεση του κρέατος στη φλόγα. Γυρίζουμε το κρέας συχνά και αποφεύγουμε το ζούληγμά του, ώστε να μην χάνει τους χυμούς του.

Δεν τρυπάμε το κρέας με αιχμηρά αντικείμενα, αλλά με ξύλινη σπάτουλα. Μετά το μαγείρεμα, αφαιρούμε τα κομμάτια λίπους, καθώς και τα απανθρακωμένα σημεία του κρέατος. Ενδείκνυται το προμαγείρεμα του κρέατος στο φούρνο, και το τελείωμά του στη σχάρα. Επίσης, εξαιρετικά βοηθητικό είναι να μαρινάρουμε το κρέας πριν το ψήσιμό του δημιουργώντας έτσι ένα προστατευτικό φιλμ, καθώς και η χρήση λεμονιού μετά το τέλος του ψησίματος.

Διατροφή

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!
18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι
18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια
17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι κόκκινες πιπεριές
12.12.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι κόκκινες πιπεριές

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – Ποιες να επιλέγουν
12.12.2024

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – Ποιες να επιλέγουν

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!
12.12.2024

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

Σεφ αποκαλύπτει: Το λάθος που κάνουμε όλοι με το ψωμί στα εστιατόρια
10.12.2024

Σεφ αποκαλύπτει: Το λάθος που κάνουμε όλοι με το ψωμί στα εστιατόρια

Αυτός ο καφές είναι καλύτερος για όσους έχουν χοληστερίνη
10.12.2024

Αυτός ο καφές είναι καλύτερος για όσους έχουν χοληστερίνη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας
18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!
18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι
18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη
17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια
17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά
17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε
12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε