Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα, μιας και μας προσφέρει πέρα από την απίστευτη γεύση του, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, ικανών να θωρακίσουν την άμυνα του οργανισμού μας , προσφέροντάς μας έναν ισχυρό σύμμαχο της υγείας μας.
Ο λόγος φυσικά για το ρόδι, τα οφέλη του οποίου είναι πολλαπλά, όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τη διατήρηση ενός νεανικού και σφριγηλού δέρματος που όλοι επιθυμούμε.
Ας γνωρίσουμε όμως τους 12+1 λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξουμε το ρόδι στη διατροφή μας:
1.Αντιγηραντικές ιδιότητες: To ρόδι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι το ρόδι και τα μούρα, έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Ταυτόχρονα, το ρόδι βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής και στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Κ, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο και πολλά άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό μας στοιχεία, που εκτός των άλλων, βοηθούν το δέρμα μας να παραμένει ελαστικό και σφριγηλό.
2. Ρύθμιση του μεταβολικού συνδρόμου: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function, έδειξε ότι το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το μεταβολικό σύνδρομο, που συχνά οδηγεί στην παχυσαρκία και είναι πρόδρομος του διαβήτη. Γι’ αυτούς τους λόγους, το ρόδι μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης.
3.Προστασία των νεφρών: Το εκχύλισμα από το ρόδι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, εμποδίζει τη νεφρική βλάβη και προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες.
4. Προστασία του ήπατος: Σύμφωνα με το περιοδικό Toxicology and Industrial Health το οποίο δημοσίευσε πρόσφατες μελέτες, ο χυμός του ροδιού, όχι μόνο προστατεύει το ήπαρ, αλλά και βοηθά στην αναγέννησή του όταν υπάρχει βλάβη.
5. Τόνωση του ανοσοποιητικού: Τα ρόδια και ο χυμός τους περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, ικανές να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας προστατεύσουν από ασθένειες.
6. Αντιαλλεργικές ιδιότητες: Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.
7. Προστασία από καρδιακές παθήσεις: Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Atherosclerosis, δείχνει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να συνθέσει τη χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα.
8. Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη: Μετά από έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Oncology, διαπιστώθηκε πως ο χυμός και το εκχύλισμα του ροδιού, καταστρέφουν τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.
9. Προστασία από τον καρκίνο του μαστού: Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Riverside, μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του και βρήκαν ότι κάποια από αυτά δρουν κατά του καρκίνου του μαστού. Το συμπέρασμα της έρευνας έδειξε πως ο χυμός ροδιού και τα εκχυλίσματά του «είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου …».
10. Προστασία από τον καρκίνο του δέρματος: Σύμφωνα με νέα έρευνα στο British Journal of Dermatology, η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με μείωση και στους δύο κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος -το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
11. Προστασία του DNA: Τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα ρόδια, φαίνεται επίσης να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος για την προστασία του.
12. Ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης: Πρόωρη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης που συνδέεται με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Επίσης βοηθάει στην προστασία των αρτηριών, καθώς ενισχύει την αποτροπή σχηματισμού πλάκας.
13.Κατά των λοιμώξεων: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology, διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα του ροδιού, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ενάντια στα «αρνητικά κατά Γκραμ» βακτήρια.