Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγαματοποιήθηκε στο Βερολίνο, τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο είναι πιο επιρρεπή στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθυγιεινών και πλούσιων σε θερμίδες τροφίμων, σε σχέση με τα άτομα που έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Robert Koch αιτιολογεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα υποστηρίζοντας πως οι περισσότερο μορφωμένοι άνθρωποι είναι συνήθως και οι πιο δραστήριοι σωματικά . Σε σύγκριση και με παλαιότερες σχετικές μελέτες, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι ανθυγιεινές δίαιτες παρατηρούνται συχνότερα σε άτομα των χαμηλότερων κοινωνικο-οικονομικών τάξεων, όπως ορίζονται με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης, το επίπεδο του εισοδήματος και το επάγγελμα. Ωστόσο η φυσική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σχετίζεται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τις διατροφικές συνήθειες.
Η έρευνα
Οι ερευνητές στην συγκεκριμένη μελέτη εφάρμοσαν μια μεγάλης κλίμακας έρευνα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του επιπέδου μόρφωσης, της κατανάλωσης τροφίμων και της σωματικής δραστηριότητας. Ανέλυσαν μια μεγάλη βάση δεδομένων από ένα δείγμα γερμανικού πληθυσμού ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί ενήλικες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και πλούσιες σε λίπος συγκριτικά με τους ενήλικες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Επίσης κατανάλωναν λιγότερα φρούτα και λαχανικά από εκείνους με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια, ανάλυσαν το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας κάθε ομάδας. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ήταν περισσότερο δραστήριοι δαπανώντας περισσότερη ενέργεια από τα άτομα υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη δαπάνη ενέργειας σε αυτή την ομάδα μπορεί να εξηγήσει τους υψηλότερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος.