Η φυτικής προέλευσης μαργαρίνη αποτελεί ένα τρόφιμο που τα τελευταία χρόνια κατέχει πλεονεκτική θέση στο τραπέζι μας καθημερινά. Πρωτη ύλη παρασκευής της είναι το ηλιέλαιο.
Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε καλής ποιότητας λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, και χαμηλό σε κορεσμένα σε αντίθεση με το βούτυρο.
Αποτελεί σαφέστατα πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το βούτυρο κι ενδείκνυται, τόσο για επάλειψη όσο και για το μαγείρεμα, εξαιτίας της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν τα καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Μια κατηγορία μαργαρινών αποτελούν οι λειτουργικές μαργαρίνες. Περιέχουν συστατικά, όπως οι φυτικές στανόλες, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης κατά 8 – 10 %.
Η ποσότητα των φυτικών στανολών που χρειάζεται να πάρει ένας άνθρωπος με υψηλή χοληστερίνη για να βοηθηθεί είναι περίπου δύο γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια λειτουργικής μαργαρίνης ημερησίως.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι μια λειτουργική μαργαρίνη δεν μπορεί από μόνη της να κάνει θαύματα, αν δεν κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές και στην υπόλοιπη διατροφή μας.