Στην απαγόρευση των τρανς ή αλλιώς των “κακών” λιπαρών αναμένεται πολύ σύντομα να προβεί η αμερικανκή κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφερε, ότι τα τρανς λιπαρά που περιέχονται στις επεξεργασμένες τροφές αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την υγείας.
Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια που αποτελούν την πηγή των περισσότερων τρανς λιπαρών, δεν αποτελούν καθόλου ασφαλή επιλογή για τους καταναλωτές, τονισε η (FDA).
Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας διευκρινίζουν πως αν τα τρανς λιπαρά απαγορεύονταν δια παντός, 7.000 θάνατοι και 20.000 καρδιακά επεισόδια, θα μπορούσαν να προληφθούν μόνο στις ΗΠΑ ετησίως.
Η FDA ανοίγει μια περίοδο 60 ημερών προκειμένου να γίνει διαβούλευση σχετικά με την πρόταση. Αν αυτή γίνει αποδεκτή η βιομηχανία τροφίμων θα κληθεί σταδιακά να αφαιρέσει τα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα της.
«Παρότι η κατανάλωση εν δυνάμει βλαβερών τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων μειώθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η πρόσληψή τους συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα για τη δημόσια υγεία» δήλωσε η επίτροπος της FDA Μάργκαρετ Χάμπουργκ.
Που χρησιμοποιούνται;
Τα τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται τόσο στις επεξεργασμένες τροφές όσο και στα εστιατόρια. Στόχος τους είναι να να αυξάνεται η διάρκεια ζωής των τροφίμων και να βελτιώνεται η γεύση τους. Τα λιπαρά αυτά δημιουργούνται όταν σε φυτικά έλαια προστίθεται υδρογόνο με αποτέλεσμα να λαμβάνουν στερεά μορφή.
Διατροφολόγοι χρόνια τώρα διαμαρτύρονται έντονα για την κατανάλωσή τους από τον πληθυσμό, αναφέροντας ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιοπαθειών περισσότερο από τα κορεσμένα λιπαρά.
Ορισμένες εταιρείες τροφίμων έχουν ήδη σταματήσει τη χρήση τους ενώ τα τρανς λιπαρά έχουν απαγορευθεί στην πόλη της Νέας Υόρκης και σε ορισμένους άλλους δήμους των ΗΠΑ.
Ωστόσο τα τρανς λιπαρά συνεχίζουν να αποτελούν κύριο «συστατικό» επεξεργασμένων τροφών όπως τα ποπ κορν που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων, οι κατεψυγμένες πίτσες, τα ντόνατς, τα πατατάκια, αλλά και οι σοκολάτες. Χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλά εστιατόρια κατά το τηγάνισμα.
Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων δείχνουν πάντως, ότι στις ΗΠΑ η κατανάλωσή τους μειώθηκε από 4,6 γραμμάρια ημερησίως το 2003 σε περίπου 1 γραμμάριο την ημέρα το 2012.