Σε νέο εργαλείο για την ιατρική επιστήμη φαίνεται πως αναδείχθηκε το φυστικοβούτυρο μιας και σύμφωνα με επιστήμονες έχει την ικανότητα να “διαγνώσει” όχι μόνο τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής.
Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλώριντα, αρχικά διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ σε αρχικά στάδια, έχαναν την όσφρηση τους από το αριστερό ρουθούνι ταχύτερα από ότι στο δεξί. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν ένα “τεστ” χρησιμοποιώντας το φυστικοβούτυρο. Όπως αναφέρουν, επέλεξαν το συγκεκριμένο άλειμμα γιατί το άρωμα του ανιχνεύεται αποκλειστικά και μόνο από το οσφρητικό νεύρο – αυτό το νεύρο δηλαδή που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στη μελέτη της νόσο Αλτσχάιμερ.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η φθορά του οσφρητικού κέντρου του εγκεφάλου αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου, ωστόσο η ανίχνευση της αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.
Από το τεστ, προέκυψε ότι κατά μέσο όρο οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ σε πρώιμα στάδια, μπορούσαν να μυρίσουν το φυστικοβούτυρο από απόσταση 20 εκ. από το δεξί τους ρουθούνι και μόλις 10 εκ. από το αριστερό τους ρουθούνι.
«Εντοπίσαμε μεγάλη ασυμμετρία ως προς τη συγκεκριμένη απόσταση» αναφέρει η ερευνήτρια Τζένιφερ Σταμπς. «Ενδεχομένως να μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο τεστ στο πλαίσιο της διάγνωσης της νόσου. Σκοπός μας ωστόσο, είναι η περαιτέρω μελέτη ασθενών με ήπια γνωστική διαταραχή για να δούμε αν το συγκεκριμένο τεστ θα μπορούσε να προβλέψει ποια άτομα πρόκειται να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ» προσθέτει η ίδια.