Την κατάργηση της λέξης «καρκίνος» από τα διαγνωστικά έγγραφα θα προτείνει η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.
Ετσι ελπίζει ότι θα διασώσει χιλιάδες ασθενείς από φόβο και περιττές θεραπείες. Ειδικότερα, η συμβουλευτική επιτροπή προτείνει την αλλαγή των όρων με τους οποίους περιγράφονται προκαρκινικές αλλοιώσεις στους μαστούς, στον προστάτη, στον θυρεοειδή, στους πνεύμονες και στον οισοφάγο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από πολλά χρόνια και η εξέλιξη να είναι βραδύτατη.
Η βελτίωση των απεικονιστικών, διαγνωστικών μεθόδων αύξησε τον εντοπισμό προκαρκινικών αλλοιώσεων που ποτέ δεν επρόκειτο να προκαλέσουν πρόβλημα υγείας. Οι ειδικοί του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου αναφέρουν ότι η ισχύουσα τάση «υπερβολικής διάγνωσης» αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. «Ενας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των άχρηστων θεραπειών είναι η μεταβολή του τρόπου περιγραφής των αλλοιώσεων», εξηγεί η δρ Λόρα Τζ. Εσερμαν, καθηγήτρια χειρουργικής και ογκολογίας και επικεφαλής του Κέντρου Μαστού Κάρολ Φρανκ Μπακ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που υπογράφει τη μελέτη στο Journal of the American Medical Association.
«Η επίλυση του προβλήματος μπορεί να επέλθει μόνο από τη συζήτηση με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Το ενδοπορικό καρκίνωμα του μαστού στην πραγματικότητα δεν είναι καρκίνος, γιατί, λοιπόν, το λέμε έτσι;» διερωτάται. Ο δρ Λάρι Νόρτον, επικεφαλής του κέντρου μαστού στο αντικαρκινικό κέντρο Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ αναφέρει ότι τα περισσότερα προβλήματα γεννιούνται από την αδυναμία των γιατρών να προβλέψουν ποιοι καρκίνοι θα γίνουν θανατηφόροι και ποιοι όχι, συμφωνεί όμως ότι είναι ανάγκη να γίνει καλύτερη επιλογή των λέξεων.
Κάτι τέτοιο συνέβη το 1998, όταν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μετέβαλε το όνομα ενός όγκου του ουροποιητικού συστήματος πρώτου σταδίου (των θηλωμάτων της ουροδόχου κύστης) προκειμένου να μην περιλαμβάνεται η λέξη καρκίνωμα.
{Πηγή:kathimerini.gr}