Η αποφυγή ζαχαρούχων ποτών, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.
Σύμφωνα με μια μελέτη σε περισσότερες από 90.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όσες έπιναν τακτικά τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη είχαν 78% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερες από τρεις μερίδες από αυτά τα ποτά κάθε μήνα.
“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη είναι ένας πιθανός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ήπατος”, δήλωσε ο Longgang Zhao, υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγική δημόσιας υγείας για την μείωση της επιβάρυνσης από καρκίνο του ήπατος. Η αντικατάσταση των ροφημάτων με ζάχαρη με νερό και καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος”.
Ο Zhao παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στο NUTRITION 2022 LIVE ONLINE, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τη Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Ιουνίου. Ο Zhao συνέγραψε την έρευνα με τον Xuehong Zhang, αναπληρωτή επιδημιολόγο στο Brigham and Women’s Hospital και επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ.
Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν και η πλειονότητα των ασθενών έχει παράγοντες κινδύνου όπως χρόνιες λοιμώξεις ηπατίτιδας, χρήση αλκοόλ και διαβήτη, περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος δεν μπορεί να εξηγηθεί από καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου. Ο στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν ορισμένα διατροφικά στοιχεία θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.
Η τακτική κατανάλωση ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη, όπως τα φρουτοποτά και τα αναψυκτικά, έχει συσχετιστεί με μια σειρά από ζητήματα υγείας. Αν και η χρήση ποτών με ζάχαρη έχει μειωθεί με τα χρόνια, εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη. Τα δεδομένα από 90.504 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών, μια μακροχρόνια μελέτη που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αξιολογήθηκαν για την τρέχουσα μελέτη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και παρακολουθήθηκαν για περίοδο 18 ετών κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επικυρωμένα ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, για να μετρήσουν την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και ιατρικά αρχεία για να επιβεβαιώσουν τις διαγνώσεις καρκίνου του ήπατος.
Περίπου το 7% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες των 350ml ποτών με ζάχαρη την ημέρα και συνολικά 205 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη καθημερινά είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και όσες κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν ποτέ αυτά τα ποτά ή κατανάλωναν λιγότερο από τρεις μερίδες το μήνα. Αν και θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό των παραγόντων και των μηχανισμών πίσω από αυτήν τη συσχέτιση, οι ερευνητές είπαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, που με τη σειρά τους είναι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Αυτά τα ποτά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, τα οποία επίσης επηρεάζουν την υγεία του ήπατος.
“Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, ένας υποτιθέμενος παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή που εμπλέκονται έντονα στην καρκινογένεση του ήπατος”, υποστηρίζει ο Zhao.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει εάν τα αναψυκτικά με ζάχαρη προκαλούν όντως καρκίνο του ήπατος, ή εάν η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη είναι δείκτης άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής που οδηγούν σε καρκίνο του ήπατος. Επιπλέον, δεδομένου ότι η μελέτη επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, απαιτούνται μελέτες που περιλαμβάνουν άνδρες και νεότερες γυναίκες, για να εξεταστούν οι συσχετίσεις πιο ολοκληρωμένα.