Μια εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα πριν οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα μπορεί να σώσει ζωές επιτρέποντας έγκαιρη θεραπεία.
Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ποσοστό επιβίωσης 63% εάν εντοπιστεί έγκαιρα και δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Μόλις εξαπλωθεί, το ποσοστό επιβίωσης πέφτει στο 7%.
Το να ανιχνεύσετε έγκαιρα τον καρκίνο του πνεύμονα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε φθηνούς, απλούς τρόπους για να τον ελέγξουμε.
Οι αξονικές τομογραφίες θώρακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση όγκων στους πνεύμονες, αλλά είναι ακριβές, εκθέτουν τους ανθρώπους σε ακτινοβολία και μερικές φορές μπορούν να κάνουν ψευδείς ανιχνεύσεις.
Ο Jun Wang στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στο Πεκίνο της Κίνας και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα ελέγχοντας το αίμα των ανθρώπων για ασυνήθιστα επίπεδα εννέα διαφορετικών λιπιδίων – λιπαρών μορίων που υπάρχουν σε ασυνήθιστες ποσότητες στους όγκους.
Δοκίμασαν την εξέταση αίματος σε:
-1036 άτομα,
-άνω των 40 ετών που δεν είχαν συμπτώματα καρκίνου και πήγαιναν για ετήσια φυσική εξέταση.
–Το τεστ ήταν πάνω από 90% ακριβές στην ανίχνευση ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα, όπως προσδιορίστηκε από μια αξονική τομογραφία του θώρακα κάθε συμμετέχοντα.
Τα 13 άτομα που διαπιστώθηκε ότι είχαν καρκίνο του πνεύμονα – κυρίως σε πρώιμο στάδιο – αντιμετωπίστηκαν με χειρουργική αφαίρεση των όγκων τους.
“Ένα πλεονέκτημα της εξέτασης είναι ότι χρειάζονται λιγότερο από 90 λεπτά για να ολοκληρωθεί, από τη λήψη αίματος ενός ατόμου έως τη διεξαγωγή του μέσω μιας μηχανής φασματομετρίας μάζας για τη μέτρηση των επιπέδων λιπιδίων και τη σύνταξη των δεδομένων”, λέει ο Wang.
“Το τεστ είναι επίσης σχετικά φθηνό και δεν εκθέτει τους ανθρώπους σε καμία ακτινοβολία”, προσθέτει.
Ο Kwun Fong στο νοσοκομείο Prince Charles στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, λέει ότι η εξέταση αίματος φαίνεται πολλά υποσχόμενη και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα – για παράδειγμα, εκείνους που έχουν οικογενειακό ιστορικό , ή είναι βαριά καπνιστές.
“Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να σώσει ζωές εντοπίζοντας τους καρκίνους σε ένα στάδιο όπου μπορούν ακόμα να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά με χειρουργική αφαίρεση ή ακτινοβολία”, λέει ο Fong.
«[Το τεστ] πρέπει πρώτα να επικυρωθεί σε άλλους πληθυσμούς, αλλά εάν αποδώσει το ίδιο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιπρόσθετα στον έλεγχο αξονικής τομογραφίας ή πιθανώς ως αντικατάσταση», επισημαίνει.
Αναφορά περιοδικού: Science Translational Medicine , DOI: 10.1126/scitranslmed.abk2756