Νέο γενετικό τεστ για τις γυναίκες θα μπορεί να προβλέψει αν θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού αρκετά χρόνια προτού γίνει η τελική διάγνωση και χρειαστεί να υποβληθούν σε αφαίρεση του όγκου.
Το τεστ αναπτύσσουν επιστήμονες από το Imperial College London και θα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια μεταλλάσσονται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι ορμόνες και το αλκοόλ, μια διαδικασία που ονομάζεται επιγενετική.
Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Cancer Research», μια τέτοια μετάλλαξη συμβαίνει περίπου στο 20% των γυναικών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο διπλάσιο. Κατά τη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.380 γυναίκες διαφόρων ηλικιών, από τις οποίες οι 640 εμφάνισαν στη συνέχεια καρκίνο του μαστού.
Σύντομα διαπίστωσαν ότι υπάρχει έντονη σχέση ανάμεσα στην ασθένεια και στη μοριακή τροποποίηση ενός συγκεκριμένου γονιδίου που λέγεται ATM και βρίσκεται στα λευκά αιμοσφαίρια. Στη συνέχεια αναζήτησαν στοιχεία που προκαλούν αυτή την τροποποίηση και ιδιαίτερα μια επίδραση χημικών ουσιών, που ονομάζεται μεθυλίωση και είναι γνωστό ότι ευθύνεται για τέτοιου είδους αλλαγές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρα James Flanagan, οι γυναίκες που παρουσίαζαν τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης για το συγκεκριμένο γονίδιο διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που παρουσίαζαν τα χαμηλότερα ποσοστά.