Ο καρκίνος του μαστού είναι στην πραγματικότητα δέκα εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ασθένειες, σύμφωνα με μία νέα, διεθνή μελέτη
την οποία οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ορόσημο» της Ογκολογίας. Οι δυνατότητες που διανοίγονται με τη νέα ταξινόμηση είναι τεράστιες και θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως, καθώς θα χρειασθούν 3 έως 5 χρόνια έως ότου αποδείξουν οι ερευνητές πως η χρήση τους μπορεί να ωφελήσει τις ασθενείς.
Η μελέτη,που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», βασίζεται στην ανάλυση των καρκινικών όγκων του μαστού 2.000 γυναικών. Η ανάλυση έδειξε πως όλοι οι τρόποι με τους οποίους αλλάζουν τα μαστικά κύτταρα όταν γίνονται καρκινικά, μπορούν να χωριστούν σε 10 κατηγορίες, τις οποίες ονόμασαν IntClust 1-10. Υπάρχουν σαφείς διαφορές στην επιβίωση μεταξύ των 10 κατηγοριών. Οι κατηγορίες IntClust 2 και IntClust 5 λ.χ. φαίνεται να έχουν ποσοστό 15ετούς επιβίωσης 40%, ενώ οι κατηγορίες IntClust 3 και IntClust 4 έχουν ποσοστό 15ετούς επιβίωσης 75%. Οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των ασθενών. Όσον αφορά τη θεραπεία, εδώ παρατηρείται σημαντική υστέρηση,
καθώς στοχευμένη θεραπεία υπάρχει μονάχα για μία από 10 μορφές καρκίνου του μαστού.
Για τις υπόλοιπες εννέα κατηγορίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι συνήθεις θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία.
Την όλη έρευνα χρηματοδότησε ένας από τους σημαντικότερους ογκολογικούς, ερευνητικούς οργανισμούς στον κόσμο, το Cancer Research UK. Ο διευθυντής του δρ Χάρπαλ Κουμάρ, δήλωσε πως η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη γενετική ανάλυση του καρκίνου του μαστού που έχει γίνει ποτέ.